Esencijalna hrana za naše fizičko i mentalno zdravlje

Kako godine odmiču tako se i naše telo menja. Smanjuje se elastičnost kože, nestaju mišićna masa i struktura i jačina kostiju, naša pokretljivost i fleksibilnost opadaju, kao i sposobnosti našeg uma. Kako bismo usporili proces starenja i odžali naše zdravlje u optimalnom stanju neophodno je sledeće nutrijente svakodnevno uvrstiti u našu ishranu.

Omega – 3 i kalcijum

Verovatno vam je poznato da omega – 3 masne kiseline pomažu naše mentalne sposobnosti. Studije  takođe pokazuju da omega – 3 doprinosti trajnosti i izdržljivosti gustine kostiju, kao i smanjenom riziku od osteoporoze. Osteoporoza je oboljenje koje se javlja sa starenjem, gde se vremenom gubi koštana masa, a kosti postaju porozne i krte. Neke od studija pokazuju pojačane dobrobiti za naše kosti kada se uz omega – 3 uzima i kalcijum. Hrana bogata omega -3 masnim kiselinama jeste masna riba, zrnevlje i orašasti plodovi, dok su bademi, povrće i kinoa odličan izvor kalcijuma iz biljne hrane.

Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u metabolizmu kostiju, a njegov najpristupačniji izvor jeste sunce. U ishrani najviše vitamina D ćete naći u lososu, jajima i šitake pečurkama. Ukoliko se ne izlažete preterano suncu, a i preterano izlaganje suncu ima svoje negativne strane, vrlo verovatno je da u organizmu imate manjak vitamina D. Pre nego što posegnete za suplementima u obliku tableta, proverite u laboratoriji nivo vitamina D u krvi i ukoliko ste u mogućnosti konsultujte se sa vašim lekarom. Preveliko i dugotrajno unošenje velikih doza vitamina D može biti toksično.Adekvatni unos vitamina D tokom života smanjuje rizik od osteoporoze u kasnijim godinama.

B vitamini

Nizak nivo B vitamina je povezan sa povećanim nivoom homocisteina. Homocistein je amino kiselina koja nastaje tokom varenja proteina iz hrane. Normalni nivoi homocisteina se konvertuju u druge amino kiseline, dok visok nivo može da se talozi u krvi i doprinese opadanju moždanih sposobnosti i kardiovaskularnim oboljenjima. Istraživanja su pokazala da vitamini iz grupe B, narocito B6, B9 i B12 igraju ulogu u snižavanju nivoa homocisteina. B6 vitamin ćete naci u bananama, jajima, spanaću, naru i kestenu. B9 se nalazi mahunarkama, zelenoj salati, avokadu, ribi, orašastim plodovima i semenkama. Osnovni izvor vitamina B12 su jaja, riba i meso. Ukoliko u svoju ishranu ne unosite namirnice životinjskog porekla, obratite pažnju na nivo vitamina B12 i po potrebi uzimajte suplemente.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela