Emotivni jezik u partnerskom odnosu

Stupili ste u vezu sa emotivnim partnerom ili ste u višegodišnjoj vezi, ali iz nekog razloga kao da se ne razumete. Nešto ne štima u vašoj komunikaciji, jer smatrate da vašem partneru nije dovoljno stalo do vas ili to ne pokazuje na način na koji vi želite. A zapravo vrlo verovatno je da vas dvoje ne pričate istim emotivnim jezikom, jer ono što je vama sasvim prirodno i spontano, to nije i njemu.

Postoji pet načina da svoju emociju iskažemo partneru kroz komunikaciju, odnosno jezik ljubavi. Možemo da koristimo 1) afirmacije — kada svog partnera pohvalimo, damo mu kompliment, ohrabrimo  2) provodimo kvalitetno vreme zajedno — nije isto biti u istoj prostoriji svako zagnjuren u svoj telefon ili na primer provesti dva sata koje ste odvojili samo za vas dvoje, gledajući na sofi film koji ste zajedno izabrali  3) pokloni i materijalne stvari— ove ne mislimo da skupe poklone, već na sitnice, na knjigu koju ste spomenuli da biste pročitali, masažu, jer vam je tako potrebna, buket cveća, eto bez nekog poslebnog razloga ili vaš omiljeni keks, jer on uvek misli na vas  4) usluge i sitnice koje će obaviti za vas — nije mu teško da vas odveze da se nađete sa prijateljicama, da vi ne gubite vreme tražeći parking, otićiće do pošte samo da plati vaš račun za mobilni telefon, jer eto, to je njemu sasvim normalno kada je u vezi i na kraju  5) fizički dodir — da li je potrebno ovde nešto reći.

Emotivni jezik, kojim mi izražavamo osećanja prema svom partneru, je zapravo jezik koji smo usvojili dok smo odrastali u roditeljskoj porodici. Od svojih roditelja smo naučili obrasce iskazivanja i primanja ljubavi. I sa tim obrascima smo se otisnuli kao odasle jedinke u svet. Zatim smo pronašli emotivnog partnera, sa kojim smo stupili u emotivnu vezu i naišli smo na nerazumevanje, jer obrasci ljubavnog jezika našeg partnera su drugačiji. Vi počinjete da se žalite da vas on zapostavlja, nikada vam ne kaže koliko vas voli, jer nije navikao da verbalizuje svoja osećanja, nikada se ne seti da vas obraduje sitnicom ili nema običaj da vas uhvati za ruku, ali zato će za umesto vas tu i tamo uraditi male stvari, koje vi možda ne primećujete ili ne priznajete kao čin ljubavi, jer to je njegov način iskazivanja emocija, ali ne i vaš. I onda može da se desi da pokušate da mu objasnite ono što vam smeta i nedostaje u vašem odnosu, a on vas ne razume i čuje samo prebacivanje i žaljenje. Razlika u vašim očekivanjima i onome što zaista dobijate od partnera može dovesti do rasprava, konflikta i emotivnog udaljavanja u vezi.

Kako ne bi do ovoga došlo, naročito kada ste već ozbiljno uložili u vezu, sve u nadi da će se vaš partner promeniti, onda je najbolje da posmatrate i učite kako to vaš partner emotivno komunicira. Da li je on taktilna osoba, koja uživa u fizičkom dodiru, da li je osoba od reči koja će spontano da vam kaže kako danas posebno lepo izgledate, a vi se nađete u čudu, jer danas izgledate isto kao i juče, ali eto, vi ste danas njemu posebno lepi ili svoje emocije prema vama drugačije iskazuje? Ono što se odnosi na vas odnosi se i na njega. Oboje posmatrajte i učite i vežbajte. Jer kada kada budete prepoznali i naučili ljubavni jezik jedno drugog, oboje ćete se osećati voljeni i sigurni u svojoj vezi.

 

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela