Elsa Peretti, dizajnerka nakita koji je večan

Elsa Peretti je dizajnerka nakita i predmeta za kuću koji su već decenijama ekskluzivno dostupni u Tifanny radnjama širom sveta. Rođena u imućnoj porodici u Firenci 1940. godine, odrasla je u Rimu, gde se školovala, kao i u Švajcarskoj. Sa 21. godinu čini prvi hrabar korak i napušta sigurnost porodičnog doma i upušta se u veliku avanturu na putu ka nezavisnosti, samosvesnosti i uspehu.

Visoka, vitka i profinjenih crta lica, karijeru započinje prvo kao model u Barseloni 1966.godine, gde biva izložena radikalnim umetničkim idejama nadealizma, kao i organskim arhitekturalnim oblicima Gaudija. Željna novih znanja i energije 1968. godine se seli u Njujork, gde joj se otvaraju nove mogućnosti. Druži se sa Vorholom, Lajzom Mineli, Trumanom Kapoteom i čitavom ekipom iz Studija 54. Krećući se u svetu mode i umetnika Peretti počinje da razmišlja o dizajnu. Prvu kolekciju nakita je dizajnirala za reviju modnog kreatora Giorgioa Saint Angeloa 1969. godine. U Njujorku upoznaje Holstona, koji je uneo revoluciju u američku modu i postaje njegov saradnik i prijatelj. Dizajnira bocu za Holstonov parfem, kao i ambalažu za liniju njegove kozmetike. U tom periodu u vezi je i sa čuvenim fotografom Helmutom Njutnom, kome pozira u bunny kostimu. Njeno vreme dolazi. Peretti poseduje prirodni osećaj za stil, koji nije ostao neprimećen i 1974. potpisuje eksluzivni ugovor za Tiffany. Njena prva kolekcija nakita biva rasprodata u rekordnom vremenu, a štampa piše o Peretti fenomenu.

Elsa Peretti je bila puna svežih ideja, a inspiraciju je pronalazila u prirodi kao i u stvorenjima iz prirode. Posebno se interesuje za skulpturu i glatke metalne površine. Njen najpoznatiji i najpopularniji dizajn, privezak u obliku otvorenog srca bio je inspirisan šupljinom u skuplturi Henrija Mura. Intenzivno putuje po svetu, Indiji, Japanu, Hong Kong, Meksiku, gde biva inspirisana izuzetnim umetničkim rukotvorinama, idejama iz kulturnog nasleđa, tradicionalnim oblicima, tehnikama i materijalima.

Peretti je u svojoj karijeri dizajnirala i objekte za kuću, koji nemaju samo dekorativnu ulogu, već i izrazito upotrebnu vrednost. Za nju je važi da je dizajn u službi funkcije. Iako poseduje kuće širom sveta, najveći deo svog vremena provodi u malom srednjovekovnom španskom selu Sant Martí Vell, koje je kupila i restaurirala. To je njen inspirativni i energetski habitat.

 

Svojim skulpturalnim, organskim oblicima i novim pristupom luksuzu, Elsa Peretti je zauvek promenila dizajn savremenog nakita. Elegancija, jednostavnost, rafiniranost, vrhunska izdrada i sveže ideje su ono što čini njen dizajn izuzetnim. Njeni komadi nakita su večno savremeni. Peretti kaže da „nakit nije moda, on mora da traje, a ne da bude odbačen čim se pojavi nešto novo.“ Dizajn Else Peretti  je originalna lepota koja je večno moderna.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela