Dva recepta za namaz od graška

Humus od graška

Nazovite ga humus, namaz, pire, ali ova zelena zdrava bomba na prepečenom hlebu je savršenstvo ukusa, tekstura i boja.

Sastojci

  • 150 g graška, svežeg ili zamrznutog
  • 2 kašike tahinija
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • sok ½ srednjeg limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 6 svežih listića nane (opciono)
  • sitno rendana limunova korica
  • so i biber

Postupak: Obarite grašak u vodi i dobro ga ocedite. Zatim ga prebacite u blender ili procesor, dodajte tahini, beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, prstohvat soli i malo bibera. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete finu i glatku smesu. Ukoliko želite manje gustu teksturu, dodajte malo vode ili maslinovog ulja. Probajte, pa po potrebi još soli, bibera ili limunovog soka.

Sledeće je da pripremite tost tako što ćete hleb od kiselog testa ili ćebatu iseći na manje parčadi i istostirati. Zatim na prohlađene parčiće nanesite sloj rikota sira, koji daje nežno mlečan ukus, (ukoliko ne konzumirate mlečno preskočite ovaj korak), a zatim nanesite sloj humusa od graška. Po želji pospite ovako pripremljene hlebčiće fino rendanom limunovom koricom, (preporučujemo isključivo organiski limun, koji ćete narendati pre nego što ga prepolovite i sok iskoristite za namaz), a zatim kriške sa namazom pospite sa po kojim listićem nane, čiji blago pepermintasti ukus odlično ide sa slatkastim graškom.

Ukoliko koristite male kriške hleba, veličine bageta, ovo je idealan recept za canapé.

 

Pire od graška

Slatkasti i osvežavajuće citrusni pire sa fetom i meko kuvanim jajima

Sastojci:

  • 220 g graška, svežeg ili zamznutog
  • 1 čen sitno seckanog belog luka
  • 40 g feta sira i još malo za garnirung
  • fino rendana korica  ½ limuna
  • 6 svežih listova bosiljka, fino seckanih
  • 6 svežih listova nane, fino seckanih
  • so i biber
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 velika parčeta hleba od kiselog testa
  • 4 jajeta srednje veličine
  • salata potočarka

Postupak: Obarite grašak u vodi i dobro ocedite. Zatim ga prepacite u činiju i dodajte belog luka, fete, limunove korice. Viljuškom izgnječite sastojke kako bi formirali masu. Sada dodajte so, biber, malinovo ulje i bosiljak i nanu. Nemojte više gnječiti, već sve dobro promešajte. Meko kuvana jaja ćete pripremiti tako što ćete ih kuvati 5 minuta u kipućoj vodi. Nakon pet minuta ih prebacite u hladnu vodu, a zatim oljuštite.

Hleb od kiselog teksta isecite na velike kriške, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i pecite u rerni, dok ne porumeni i postane hrskav. Ili ga jednostavno prepecite u tosteru. Na gotov hleb velikodušno nanesite pire od graška, po jedno jaje isečeno na kolutove, malo dodajte mrvice fete i sve pospite sa malo potočarke, koja će svojim ukusom jelu dati svežinu.

Bon appétit!

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
14 podela