Dorothy Draper i čudesni svet enterijera

“U svetu dekoracije enterijera, Dorothy Draper je bila ono što je Chanel bila u modi … Ona je svetu koji je bio jednoličan i sumoran podarila boju.”  Ovako za jedno od značajnih imena u svetu enterijera i unutrašnje dekoracije kaže Calrton Varney, nekadašadnji učenik Dorothy Draper i predsednik istoimene kompanije.

Dorothy Draper

Rođena krajem devetnaestog veka u uglednoj američkoj porodici, Dorothy je svoje interesovanje za lepo i estetiku sprovela iz hobija u karijeru. Uz uglednog supruga i visoko društvo u kome se kretala, Dorothy je, kako su tadašnje konvencije nalagale, mogla da uživa u svim blagodetima povlašćenog društvenog položaja, ali je ona počela da radi. 1925.godine  je osnovala prvu zvaničnu firmu za dizajn enterijera, a nakon razvoda pet godina kasnije, se sa još većom strašću posvetila poslu.

Jarke boje, cvetni motivi, krupne pruge i kitnjasti detalji su bili zaštitini znak stila ove Amerikanke, koja se sa pravom može smatrati začetnicom profesije enterijeriste.  Zbog neobične kombinacije modernih detalja sa klasikom njen stil je postao poznat kao moderni barok. Crne tavanice, višnja crveni podovi, velika ogledala u velikom broju i roza chintz materijali nisu bili ništa neocekivano kada je Dorothy bila u pitanju. U svom stilu je pedesetih godina prošlog veka ohrabrivala američke domaćice da zaborave na konvencije i oboje svoja vrata zeleno. Znalački uklapajući eklektične i neocekivane komade, boje i detalje, prostorima koje je uređivala, hotelima i privatnim rezidencijama, je davala jedinstven, elegantan i luksuzan izgled. Njen stil i danas odiše svežinom i savremenošću.

Greenbrier hotel

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela