Đumbir kao lek

Đumbir je izvanredan i pikantan dodatak mnogim receptima. Pored svog prepoznatljivog ljutkastog ukusa i arome, njegove prednosti za naše zdravlje su odavnina poznate.

Šta je đumbir? U pitanju je tropska biljka koja daje lepe cvetove, ali je njegov koren ono što nas interesuje. Tehnički rizom, koren đumbira je rado korišćen u istočnjačkoj medicini, naročito za lečenje stomačnih problema. A šta nauka kaže?

Lek za mučninu 

Đumbir se često preporučuje za mučninu i opšte probavne probleme. Rezultati nekoliko kliničkih ispitivanja su pokazali da je đumbir superiorniji od placeba što se tiče postoperativne mučnine i podjednako je efikasan kao i lek koji se daje u iste svrhe.

Australijska studija, koja je obuhvatala i druge uzroke mučnine – uključujući morsku bolest, jutarnju mučninu i hemioterapiju – takođe je došla do rezultata da je đumbir češće davao bolje rezultate u odnosu na placebo. Međutim studija medicinskog centra Univerziteta Merilend dala je kontradiktorne rezultate — kod nekih pacijenata đumbir je povećao mučninu, a kod drugih je bio efikasan samo u paru sa lekovima protiv mučnine.

Trudnice oprez! Na gotovom svakom portalu i forumu za trudnice, đumbir se savetuje kao gotovo neizostavni prirodni lek protiv jutarnje mučnine. Činjenica je da on neće svakom prijati, niti će svakom pomoći. Najbolje je posavetovati se sa svojim lekarom pre uzimanja đumbira.

Đumbir reguliše šećer u krvi

Jedan od sastojaka u đumbiru, gingerol, pomaže mišićima da upiju glukozu bez insulina, na taj način snižavajući šećer u krvi. Pokazalo se da ovim svojim svojstvom, đumbir pomaže obolelima od dijabetesa tipa 2.

Nedavna studija objavljena u Annals of the New York Academy of Sciences sugeriše da đumbir igra ulogu u sagorevanju masti, varenju ugljenih hidrata i lučenju insulina. Iako su ovi rezultati obećavajući, đumbir nije zamena za lečenje i terapiju od dijabetesa.

Moguće komplikacije

Dok su istraživanja, da li đumbir ima ili nema naučno dokazane zdravstvene koristi u toku, postoje neke potencijalne komplikacije na koje treba obratiti pažnju. Sasvim je moguće da đumbir ima efekta na razređivanje krvi, jer sprečava trombocite da se slepljuju jedni uz druge i tako sprečava zgrušavanje krvi. Do sada obavljene studije nisu dale usaglašen stav po ovom pitanju, te je veoma važno konsultovati svog lekara ako već svakodnevno uzimate aspirin ili bilo kakve lekove koji razređuju krv.

Načini konzumiranja đumbira

Ako želite da svom jelu dodate malo začina, đumbir je odličan izbor. U svežem obliku, sitno seckanog, rendanog ili sušenog u prahu, ubacite ga u kuvano jelo, čaj, supe, smutije od voća. Mogućnosti su beskrajne. Samo budite pažljivi sa količinom. Iako su neželjeni efekti prekomerne konzumacije retki, oni mogu da se dese i to najčešće u obliku gorušice ili dijareje i blažih gastrointestinalnih neprijatnosti.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela