Da li znate koliko su iskrena prijateljstva dragocena?

U područjima sveta, takozvanim Plavim zonama, gde živi najdugovečnije stanovništvo na planeti, druženje sa prijateljima je važan deo života. Žitelji Okinave imaju moais, organizovane grupe podrške sa kojima prolaze kroz životne faze zajedno. Stanovnici Sardinije završavaju svoj dan u lokalnom baru, ćaskajući sa prijateljima koje poznaju ceo svoj život.

Studija objavljena u Žurnalu Američkog medicinskog udruženja ukazuje da će duplo manje studenata, koji imaju iskrene prijatelje, zaraditi običnu prehladu od svojih vršnjaka koji nemaju ili imaju vrlo malo čvrstih prijateljstva.
Istraživanja na temu sreće se slažu u jednome: snažna prijateljstva su kljuć srećnog života.

          5 saveta za iskreno prijateljstvo

  • Iskrena prijateljstva su izgrađena na vremenu provedenom zajedno, a ne na zajedničkim interesima. Isplanirajte vreme za svoje prijatelje, kao što planirate i dnevne zadatke, jer prijatelji koji su vam podrška su dragoceni u vasem životu i utiču pozitivno na vaše fizičko i mentalno zdravlje.
  • Fizički kontakt, komunikacija licem u lice ili putem telefona je veoma važna i kvalitetnija od dopisivanja i razmene poruka.
  • Zapamtite važne datume u životu vaših prijatelja: rođendane, godišnjice, proslave. Nazovite ih da im čestitate.
  • Uspostavite rituale – mesečno viđanje na kafi, zajednički vikend proveden jednom godišnje. Ova druženja će produbiti vašu iskrenost i vezu između vas.
  • I za kraj: čuvajte se neiskrenih prijatelja. Frenemis ili lažni prijatelji i odnosi sa njima znaju da budu iscrpljujući. Studije su pokazale da ovakva “prijateljstva” štetno utiču na ljude. Veliki broj ambivalentnih prijatelja u vašem životu može da izazove nisko samopouzdanje i depresiju. Vreme je da stavite tačku na takve odnose i da se okrenete onim prijateljstvima koja vas iskreno usrećuju.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela