Da li znate da vam crna kafa može produžiti život?

Kafa je mnogo više od običnog tamnog napitka bogatog kofeinom. Istina je da kafa spada u jedan od najzdravijih napitaka. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da konzumiranje kafe može značajno da vam produži život. Ishrana razvijenog sveta (zapadnjačka ishrana) zasniva se na industrijskoj, prerađenoj hrani sa nedovoljnim unosom voća i povrća.

Više naučnih studija je pokazalo da je najveći dnevni izvor antioksidanasa u ishrani odrasle osobe na zapadnjačkoj ishrani upravo kafa. Antioksidansi, koji dolaze iz samih zrna kafe, odgovorni su za mnoge pozitivne zdravstvene efekte kafe, naročito na duže staze. Nekoliko velikih studija je pokazalo da osobe koje redovno piju kafu žive duže. Period od dvanaest godina konzumiranja u proseku 4-5 šoljica kafe smanjuje rizik smrtnosti kod muškaraca za 12%, a žena za 16%. Konzumiranje više od 5 šoljica kafe nije uticalo na rezultate, ali je zato umereno konzumiranje, dovoljna je i 1 šoljica dnevno, smanjilo rizik smrtnosti za 5%.

Drugim rečima čak i malo kafe dnevno ima pozitivno dejstvo na dužinu vašeg života. Zanimljivo je da nema razlike između kafe sa i bez kofeina, jer imaju isti zdravstveni efekat, što ukazuje na činjenicu da zdravstvene prednosti kafe ne dolaze iz samog kofeina. Konzumiranje kafe ima i druge prednosti: smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, oštećenja jetre i Alchajmerove bolesti. Zaključak je da oni koji uživaju u kafi imaju više predispozicija za zdraviji život.

Naravno sve ove činjenice se odnose na čistu, crnu kafu. Čim u nju počnemo da dodajemo šećer, mleko, šlag ili zaslađene sirupe različitih aroma možemo da zaboravimo na sve njene zdravstvene dobrobiti.

I za kraj treba napomenuti da dobrobiti umerene konzumacije kafe, samo uz uredne životne navike, uključujući i pravilnu ishranu, imaju efekta na dužinu vašeg života.

Izbor: autoritynutrition.com

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela