Da li vredi patiti zbog nepročitane knjige?

Naše vreme je dragoceno, jer ono je jedini resurs koji nećemo moći da nadoknadimo. Vreme provedeno u čitanju je takođe dragoceno. Zašto ga trošiti na loše knjige?

 

Većina nas se našla u situaciji da započnemo knjigu i jednostavno nam ne ide, nije nam legla ili je knjiga loša, a mi opet, borimo se sa grižom savesti da ostavimo nezavršen posao. I ta knjiga, koja stoji na stočiću u spavaćoj sobi, svaki put kada se zasluženo smestimo u krevet na kraju dugog dana, nas opominje da još uvek čeka.

Ali, zašto je toliko teško prekinuti tu agoniju zvanu „knjiga koju smo započeli, ne uživamo u njoj i sada ne znamo kako da raskinemo a da se ne osećamo loše“. Jedna od stvari koju su nas učili u detinjstvu je da završimo sve što smo započeli, a tu lekciju možemo da priprišemo školi vaspitanja “pobednici ne odustaju”. Gretchen Rubin, autor bestselera The Happiness Project i kolumnista za Harvard Business Review, kaže da ovaj stav ne treba da primenjujemo u slučaju knjiga, jer godišnje iz štampe izađe toliko novih naslova i mnogi od njih ne zavređuju našu pažnju, niti vreme.

Nekoliko nedavnih studija je došlo do značajnih otkića kako književnost stimuliše naš mozak na veoma zanimljiv način. Literatura može kod čitalaca da razvije jači osećaj empatije, da stimuliše čula, kao i da izazove pozitivne promene u načinu na koji se ponašamo i razmišljamo. Pored toga čitanje treba da bude aktivnost koja će nam pružiti zadovoljstvo i uživanje i dati osećaj smisleno provedenog vremena. I možda su ova poslednja tri kriterijuma i najbolji razlog da bez osećaja krivice stanete na poslednjoj pročitanoj strani i oprostite se od nečega što nije vredno truda.

Kada racionalno sebi budete objasnili ovakvu odluku, osetićete veliko olakšanje. U tom slučaju najbolje je otići i korak dalje: ukoliko smatrate da knjiga zavređuje vašu pažnju, ali jednostavno nije joj sada pravo vreme, sklonite je na najvišu policu vaše biblioteke, kako bi vam bila van pogleda očiju. Druga validna opcija jeste da ukoliko znate da se toj knjizi nikada nećete vratiti, poklonite je. Možda ona nije za vas, ali jeste za nekog drugog.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela