Da li se skrivate na poslu?

Na nedavnoj ženskoj konferenciji, koja je okupila uspešne poslovne žene, koje vode sopstvene biznise ili su na značajnim pozicijama u kompanijama, povela se sasvim slučajno priča o samopouzdanju. Iako su sve ove žene odavale utisak da su izuzetno odlučne, samosvesne i sigurne u sebe, iznenađujuće je bilo čuti da su sve one prošle kroz iskustvo koje sada primećuju kod svojih manje iskusnih saradnica i onih koje su na nižim pozicijama. Radi se o pojavi „skrivanja“ na poslu. To je situacija kada se ustručavate da date svoje mišljenje, donesete odluku i preuzmete odgovornost ili u poslu dajete sebe i više nego što treba, a sve u strahu da ne napravite grešku i izbegnete kritku.

Istina je da svi mi radimo ovo, jer se prirodno trudimo da sebe zaštitimo od neprijatnosti. Skrivanje je termin koji poslovni trener Tara Mohr koritsi i koji su i njene kolege usvojile. Skrivanju se pribegava često kada se nađemo u situaciji kada se nešto očekuje od nas, a mi se osetimo zaplašeno i obeshrabreno. Konkretno skrivanje jeste i vaša odluka da upišete poslediplomske studije iz biznisa, jer smatrate da su vam one neophodne da biste započeli sopstveni biznis. Koliko je samo ljudi započelo svoj biznis i bez završenog fakulteta, a kamoli poslovnih studija. Iii ne možete da krenete sa svojim vebsajtom dok ne savladate grafički i veb dizajn. A kako bi bilo da kupite gotovu temu i platite nekoga da vam je postavi. U razgovoru u grupi kao svoj doprinos diskusiji citirate šta ste pročitali ili čuli od drugih, jer mislite da ono što imate da kažete nije dovoljno važno. Umesto da verujete svom znanju, iskustvu i sudu, vi se plašite da ono što imate da kažete nije dovoljno stručno, nema odgovarajuću težinu i da će vas kritikovati ili dovesti u pitanje vaše mišljenje. To bi moglo značiti i izbegavanje donošenja odluka u potpunosti, jer se plašite greške, iako duboko u sebi znate da je mnogo važnije da nastavite dalje, makar i napravili grešku, jer ćete iz tog iskustva izvući nauk za drugi put.

Tara Mohr u svojoj knjizi Playing Big kaže da velika većina žena ima sposobnosti da učini mnogo više, ali nas strah zadržava i zaustavlja. Strah od neuspeha, strah da nas drugi neće shvatiti ozbiljno, strah od odbijanja, strah od podsmeha, strah od razbijanja šablona. Ali najveći kamen spoticanja smo mi same i naše samoispitivanje i nedostatak samopouzdanja. Taj unutrašnji glas koji nam govori da nismo dovoljno dobre, da nismo dovoljno pametne i da nismo dorasle zadatku.  

Retko ćete u ženskom društvu čuti priču na ovu temu. Iako se gotovo sve susrećemo sa ovim problemom, gotovo niko ne želi da se otvori i podeli svoje iskustvo. Zato se ono i dalje gura pod tepih, kao veliki problem koji postoji, a svi ga ignorišu, ne bi li nestao sam od sebe.

Nevolja sa skrivanjem, a to rade i muškarci, mada u mnogo manjem broju nego žene, jesto što se često ovakvo ponašanje zabašuruje velikom vrednoćom, predanošću i zauzetošću poslom. Vi nastavljate da odgovorno i vredno obavljate dodeljene radne zadatke, a zapravo nemate hrabrosti da napravite promenu, da započnete sopstveni posao, da zatražite povišicu ili napredovanje, da iskažete svoje neslaganje sa odlukama, jer stalno čekate pravi momenat. A prava istina je da su se prokrastinacija, perfekcionizam i nesigurnost udružile i maskirale kao predanost i često i prekovremeni rad. I to je vaš neprijatelj, a ne neko drugi.

Treba smognuti hrabrosti i glasno reći svoje mišljenje, izneti svoju ideju, osporiti nečiju odluku. Kada budete smogle snage i samopouzdanja da zauzmete stav, a setite se Amy Cuddy i njenog saveta, zauzmite stav pobednika i fake it till you make it, onda će i drugi početi da vas primećuju i da na vas gledaju sa uvažavanjem. I ako bude onih kojima se ova promena kod vas neće svideti, njihov gubitak, jer vi ste konačno izašli iz svoje senke i na putu ste da ostvarite svoje potencijale.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela