Zašto optimisti žive duže?

Pozitivno razmišljanje nije samo povezano sa dobrim zdravstvenim stanjem, već vas ono čini otpornijim i čvršćim.

Nedavna studija, objavljena u naučnom časopisu American Journal of Epidemiology,  je potvrdila da optimisti manje umiru od raka, srčanih oboljenja, moždanog udara, plućnih i ostalih infekcijskih bolesti.

Optimizam se smatra karakternom osobinom i odnosi se na verovanje da će sve u životu da ispadne dobro, bez ozbira koliko prepreka i problema život nameće. Ova studija se pridružila velikoj meta analizi od preko osamdeset istraživanja koje dovode u vezu optimizam sa boljim zdravstvenim stanjem. Univerzitet Illinois  je sproveo istraživanje na preko pet hiljada i dvestotine ljudi čiji rezultati ukazuju da optimisti imaju duplo bolji “kardiovaskularni skor”, koji se odnosi na nivo holesterola i glukose, fizičku aktivnost, krvni pritisak i težinu.

Takoše još jedna prednost koju optimisti poseduju u odnosu na one koji to nisu jeste da su otporniji na nedaće. Kod osoba obolelih od raka glave i vrata  oni koji su optimisti po prirodi su imali bolji kvalitet života bez obzira na stadijum bolesti. Takođe su se žene optimisti bolje nosile sa neuspešnim rezultatima vantelesne oplodnje.

Rezultati ovih istraživanja pokazuju da optimisti ne samo da očekuju dobre stvari u životu, već i aktivno preduzimaju korake da im se dobre stvari i dese. Za početak vode zdravije živote,  jer veruju da je to dobro za njih. Postoji jos nedokazana, ali zanimljiva hipoteza, da optimisti osećaju manje negativnih osećanja i da samim tim proizvode manje količine hormona stresa – kortizola i adrenalina, koji utiču na povećanje krvinog pritiska.

I ako je optimizam karakterna osobina, neke navike treba menjati, a to nije teško. Za početak vodite dnevnik stvari koje vas u toku dana čine pozitivnim i srećnim, a na probleme se ne žaliti, već ih rešavati. Za mnoge stvari koje vam se dešavaju nemojte krivicu uvek tražiti u sebi, a prijatelje i podršku tražite među optimistima. I to će vam mnogo pomoći.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela