Chana masala: kari od leblebija

Čana masala, u prevodu sitne leblebije u mešavini začina, su tradicionalno vegetarijansko jelo zastupljeno u Indiji i Pakistanu. Glavni sastojak jela jeste tip sitnih leblebija, čana, koje su i jačeg ukusa od leblebija koje su zastupljene u zapadnjačkoj ishrani. Kao zamena umesto čane za ovo jelo mogu da se koriste i bele krupne leblebije, svima dostupne. Jelo je karakteristično po svojoj gustini, kao i začinjenom i citrusnom ukusu.

Sastojci:

  • 1 kašika biljnog ulja ili gi putera*
  • 1 veći, sitno seckani crni luk
  • 2 čena sitno seckanog belog luka
  • 1 komad đumbira veličine 2,5 cm, oljušten i izrendan
  • 1 manja ljuta papričica, bez semenki, sitno seckana
  • 2 kašike začina garam masala *
  • 1 kašičica kurkume
  • 500 g svežeg paradajza, isečenog na kockice
  • 800 g leblebija iz konzerve, oceđenih i ispranih
  • 120 ml vode
  • sok jednog limuna
  • 30g sveže seckanih listova korijandera
  • soli i bibera po ukusu

*gi (ghee) puter je prečišćeni puter od kravljeg mleka, iz koga su izvdojeni čvrsti mlečni delovi.

Priprema: Zagrejati ulje u velikoj šerpi i na njemu propržiti luk dok ne omekša i postane prozračan. Dodati beli luk, đumbir i ljutu papričicu. Nastaviti sa kuvanjem narednih 3-5 minuta dok sastojci dodatno ne omekšaju, uz stalno mešanje. Dodati garam masalu, kurkumu, so i biber. Propržiti sve nekih 1-2 minuta i zatim dodati paradajz, leblebije i vodu. Sve dobro promešati.

Po potrebi smanjiti vatru i voditi računa da se sastojci ne uhvate za dno šerpe. Jelo je gotovo kada se paradajz dobro raskuva, a smesa postane gusta. Pred sam kraj kuvanja, smanjite temperaturu i jelu dodajte limunov sok i sveže, sitno seckane listove korijander, a zatim sve lagano promešajte i ostavite na ringli još 2 minuta.

Gotovo jelo služiti preko basmati pirinča ili uz nan hleb.

Indijsku kuhinju je teško zamisliti bez arhetipa svih indijskih tradicionalnih začina, garam masale.* Garam (ljuta) masala (mešavina začina) je, kako joj i ime kaže, zapravo je mešavina različitih začina, a može se naći i na našem tržistu u radnjama zdrave hrane, makrobiotike ili specijalizovanim buticima začina.

Prema drevnom ajurvedskom učenju smatra se da začini podižu telesnu temperaturu, jer ukoliko digestivni sistem nije dovoljno zagrejan, onda će i varenje postati usporeno i neadekvatno. Zato da bi digestivni sistem optimalno funkcionisao, potrebna je određena doza toplote i ljutkaste žestine, pa je tako i nastala garam masala, koja podiže temperaturu tela, čime se ubrzava metabolizam. Tradicionalna indijska garam masala je obično mešavina mlevenog belog i crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskatnog oraščića, crnog i belog kardamona,  *indijskog lovorovog lista, koji je rođak cimetu, a ne lovoru, zatim kumina i semena korijandera. Zato privlačnosti mnogih indijskih jela i leži u kombinaciji mešavine začina, koja daje nezaboravnu živost vašem nepcu.

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela