Celebrity makeup artist nas savetuje: kako da se šminkamo u 40-im

Nemojte se smeškati kada nanosite rumenilo i nema potrebe da koristite prajmer.

I dok je internet riznica fenomenalnih saveta i trikova za lepotu, postoji čitav niz mitova, koji se stalno ponavljaju, a u koje treba da prestanemo da verujemo.

Veteranka među profesionalnim šminkerima, koja u svoje klijente ubraja mnoga zvučna imena iz sveta poznatih, australijska makeup atristkinja Amanda Ramsay, i sama u četrdesetim godinama, otkriva nam neistine u vezi sa šminkom za žene koje su prešle četrdesetu.

Mit broj 1: Izbegavajte svetlucave senke

Ukoliko želite da i dalje izgledate mladoliko, izbegavajte svetlucave senke. Amanda kaže da je ovo potpuno pogrešan savet i da svetlucave senke i dalje možemo da koristimo, samo treba da znamo gde da ih nanesemo, kako bismo izbegli tužan i staromodan izgled. Ukoliko smo ih kao mlade žene nanosile na ceo kapak, sada senke možemo da nanesemo na unutrašnji ugao oka, naročito one svetle i sedefaste, kako bismo dobile svežiji i mladalački izgled.

Mit broj 2: Potreban vam je prajmer

Često ćete pročitati u časopisima, a isto će vam reći i prodavci makeupa, da vam je prajmer neophodan, kako bi se šminka održala tokom celog dana. Amanda smatra da je prajmer još jedan od nepotrebnih trikova beauty industrije i da vam oni nisu neophodni, naročito ukoliko sadrže silikon. Prajmeri sa silikonom se ponašaju kao providna kuhinjska folija, koja onemogućava vašoj koži da diše. Koža je naš najveći organ i potrebno joj je da slobodno diše i izbacuje toksine. Ukoliko joj onemogućite njenu prirodnu funkciju, toksini će se samo apsorbovati nazad u kožu. Zato prajmere ne koristite svakodnevno, već samo u posebnim prilikama, kada su temperature visoke ili je potrebno da vam makeup stoji zaista ceo dan. I ukoliko se odlučite za prajmer, uvek birajte one sa prirodnim sastojcima.

Mit broj 3: Obavezno se nasmešite kada nanosite rumenilo

Možda ste čule, još od vaše mame, da se uvek nasmešite kada nanosite rumenilo. Ali zapravo ovako ćete rumenilo naneti nisko na obraze, što će vizuelno povući lice nadole. Za podignut izgled vašeg lica, stavite rumenilo na gornji deo jagodica, a zatim nastavite prema kosi.

Mit broj 4: tečni puder kao odgovor za savršen ten

Mnogi misle da tečni puder postoji kako bi prekrio sve nesavršenosti na koži lica, ali zapravo ne postoji formulacija koja će prekriti i učiniti nevidljivom sve one neravnine, ožiljke, bubuljice, fleke, crvenila, ukoliko ona prirodno postoje. Nanošenje teškog pudera i to u nekoliko slojeva, će samo pogoršati stanje vaše kože. Zato treba krenuti od osnove, a to su dobra nega i prevencija, koji podrazumevaju redovnu hidrataciju i pilinge. A tek onda odaberite puder lagane formalacije u skladu sa vašim tipom kože, koji će na njoj delovati prirodno i neprimetno, pa se vratite na problematična i mesta sa nesavršenostima, kojima ćete pružiti dodatnu pokrivenost.

Mit broj 5: Karmin u jarkoj boji nije za svakoga

Nemojte misliti da pošto ste sada u “ozbiljnijim” godinama ne možete više da nosite jarke boje na usnama. Važno je samo da izaberete boju i nijansu koja se slaže sa vašim tenom i koju vaša ličnost i stil mogu da iznesu. Amanda preporučuje da probate jarku narandžasto-crvenu, kao i boje breskve, fuksije, višnje i lubenice. I za kraj, vaš makeup se menja, kako se i vi menjate sa godinama. Igrajte se, eksperimentišite, nemojte se plašiti isprobavanja i na kraju izaberite kombinaciju kojom ćete vi biti srećne i zadovoljne.

 

Izvor: dailymail.co.uk

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela