Bundeva i prokelj iz rerne sa poširanim jajima

Sastojci:

za 2 osobe

  • 350 g bundeve, oljuštene i isečene na kockice
  • 250 g krompira, oljuštenog i iseckanog na kockice
  • ekstra devičansko maslinovog ulje
  • so i biber
  • 400 g prokelja
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 1 mali organski, nevoskiran limun
  • 1 šaka svežeg peršuna, sitno seckanog
  • krupna morska so

Postupak: Zagrejati rernu na 200ºC. Rasporediti bundevu i krompir na pek papir u pleh. Politi maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti. Peći 15 minuta. Svakom prokelju nožem isecite dno, kako bi se njihovi listići razdvojili. Izvadite pleh sa bundevom i krompirom, pa im dodajte prokelj. Povrće promešajte i vratite u rernu još nekih 8 minuta, ili dok krompir ne bude sasvim pečen.

Dok se povće peče, napunite do pola vodom šerpu srednje veličine. Dodajte u vodu sirće i stavite da se voda greje. Sačekajte da se mehurići pojave na dnu, kao i na rubu šerpe. Voda ne sme da provri. U činijicu razbijte jedno jaje. Uzmite viljušku, pa njome promešajte vodu, u smeru kazaljke na časovniku, nekoliko puta. Napravićete vrtlog u koji pažljivo sipajte jaje. Kuvajte ga 3 minuta, a zatim ga velikom rešetkastom kašikom izvadite na kuhinjski papir. Ponovite postupak sa drugim jajetom.

Gotovo povrće podelite na dve porcije. Na vrh svake servirajte poširano jaje. Za kraj dodajte malo izrendane limunove korice, krupne morske soli i sitno seckanog peršuna.

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela