Bretonska prugasta majica, obožavani komad za sve prilike

Ako postoji jedan komad odeće koji gotovo svi imamo u našim garderoberima, to je klasična prugasta majica. Ovaj bezvremenski i prepoznatljiv modni simbol francuskog „effortless“ šika rado su prihvatili intelektualci, umetnici i buntovnici. Majica tradicionalno plavo belih pruga, svojom koloritnom simbolikom podseća na svoje mornaričko poreklo, ali isto tako i na pariski šik i holovudski glamur. Picasso i Hemingway, Bardot i Jean Seberg, Brando i James Dean i naravno Audrey Hepburn, svi su je neizostavno i rado nosili. Jean Paul Gaultier-a je od nje načinio deo večernje toalete, kombinujući je sa elegantnim odelom.

Ovaj odevni komad je nastao u Bretanji, gde su i prvo nautičke pruge postale popularne. Originalni dizajn je imao dvadeset i jednu prugu, svaka od njih predstvaljala je po jednu Napoleonovu pobedu nad Englezima. Odeća je pravljena od pletenog pamuka i zbog svoje praktičnosti je odmah bili široko prihvaćena među pomorcima i ribarima. Gusto tkanje materijala je odolevalo burnom vremenu, vetru i vodi, dok se smatralo da kombinacija boja i pruga olakšava da se primeti mornar koji je pao u vodu. Francuska vojska  je 1858. godine odlučila da „tricot“  postane i zvanično uniforma mornarice. Nije prošlo dugo, a plavo bele mornarske majice postale su primetne na promenadama od Kana do Dovila. Prilikom jedne posete francuskoj rivieri, Coco Chanel se fotografisala u ovom komadu i lansirala ga u modu. Ne samo da je počela rado da nosi bretonske majice, već je inspirisana njima 1917. godine kreirala svoju „nautičku kolekciju“.  Nekadašnje mornarske majice, Chanel je kompletirala uz palazzo pantalone, pružajući ne samo eleganciju i prefinjenost, već toliko željenu slobodu pokreta ženskom telu. I time je ovaj odevni predmet postao obavezni modni izbor svake dame visokog društva za odmor na rivijeri.

Danas se bretonskom majicom smatraju sve prugaste majice i džemperi bez obzira na broj, boju ili debljinu pruga. Kao što su crni blejzer, farmerke i bela košulja osnova svakog dobrog garderobera, tako je i bretonska majica zaslužila svoje nezaobilazno mesto u osnovnoj odevnoj kolekciji svakog od nas. Njen klasičan i istovremeno uvek svež dizajn, kao i prilagodljivost svakom stilu su odlika odmerene ležernosti koja nikada ne izlazi iz trenda.

Pogledajte nekoliko kombinacija za različite prilike, kako upariti prugastu bretonsku majicu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela