Kako BRCA geni utiču na rak dojke

Jedan od faktora rizika za nastanak raka dojke je i genetska predispozicija, jer se približno 10% do 15% karcinoma razvije pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.

 

Šta su BRCA1 i BRCA2?

To su geni koji popravljaju oštećenja unutar vaših ćelija, kako bi sprečili da se kancer razvije. Ukoliko je jedan od vaših BRCA gena mutirao, vaše telo ima jedna gen koji radi i jedan koji ne radi kako treba. To znači da neće svaka oštećena sekvenca vaše DNK da bude popravljena. Ovo predstavlja ozbiljan problem, naročito u ćelijama organa kao što su dojke, koje su sklone kanceru usled BRCA mutacije.

Malo poznate činjenice: 

Svako od nas ima dva BRCA1 i BRCA2 gena, ali kada je jedan gen u BRCA paru mutiran, DNK oštećenje u ćelijama dojke ne može da se popravi. To vodi do pojave raka dojke.

Kako se ovi geni nasleđuju?

  1. Rizik od pojave raka dojke ili jajnika se znatno povećava kod žena ukoliko su nalsedile opasnu mutaciju u BRCA1 ili BRCA2 genu.
  2. Svako dete čiji roditelj nosi mutaciju u jednom od ovih gena ima 50% šanse da istu mutaciju nasledi.

Rizik od kancera:

rak dojke

  1. žena bez nasleđenog gena 12,5%
  2. žena sa nasleđenim genom do 85%

rak jajnika

  1. žena bez nasleđenog gena 1,7%
  2. žena sa nasleđenim genom do 50%

Činjenica: 1 od 4 žene sa rakom jajnika će nositi mutirani BRCA gen.

Znaci da mutacije BRCA gena ima u familiji su sledeći:

  1. ukoliko ste vi ili neko od vaših krvnih srodnika bolovali od raka jajnika ili jajovoda, muški članovi familije imali rak dojke, neko je imao trostruko negativan rak dojke, rak dojke u dobu pre 50 godina starosti, rak dojke u obe dojke.
  2. ukoliko imate više od jednog člana sa iste strane familije koji je bolovao od nekih od ovih kancera — rak dojke, rak pankreasa, rak prostate, melanom, rak jajnika ili jajovoda.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Vodite računa o svom zdravlju. Zakažite pregled kod svog lekara radi skrininga.

Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela