Aromaterapija eteričnim uljima za harmoniju tela, uma i emocija

Sa dolaskom zime vreme je da svom telu pružimo više pažnje, ljubavi i nege. Kada je u pitanju nega kože i naročito potreba da ona zadrži svoju prirodnu vlagu u periodu kada smo okruženi suvim vazduhom, ulja su pravi izbor. Možete da birate na primer ulja slatkog badema, avokada ili jojobe, koža će ih sa lakoćom upiti, pritom će obezbediti sebi mekoću i dodatnu hidrataciju. Ukoliko im još dodate po koju kap eteričnog ulja, dobili ste pobedničku kombinaciju za um i telo, jer se smatra da terapija aromatičnim uljima dodatno poboljšava i raspoloženje. Ulje lagano umasirajte u kožu svog tela, od malog prsta na stopalu, pa sve do nežne kože dekoltea i vrata. Neka ovo postane vaš dnevni wellness ritual.

Tradicionalna medicina

Upotreba eteričnih ulja ima bogatu i dugu istoriju i nije samo ograničena na negu, relaksaciju i uživanje. Ova praksa je duboko ukorenjena u istočnjačkoj, ali i zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini, gde su se visoko koncentrovana ulja, koja se dobijaju ekstrakcijom različitih delova biljaka, koristila u svrhe isceljenja, za podizanje raspoloženja, ublaživanje bolova, kao i smanjenje simptoma bolesti. O teorijama biljne medicine pisali su “otac medicine” Hipokrat, rimski lekar Galen i grčki vojni lekar Dioskorid.

Aromatherapie

Sa otkrićem farmaceutskih lekova u 17. veku, značaj lečenja biljem je marginalizovan, sve dok francuski hemičar RenéMaurice Gattefossé, nije ponovo probudio interesovanje za ovu temu, objavivši svoj rad Aromathérapie 1937. godine, kada se i pojam aromaterapija prvi put pojavljuje. Gattefossé je predložio upotrebu aromaterapije za lečenje bolesti u gotovo svakom organskom sistemu, navodeći uglavnom iskustva lekara i studije slučaja. Vremenom je interesovanje za aromaterapiju opalo, ali je ponovo probuđeno kada je jedan drugi Francuz, nekadašnji vojnog hirurg Jean Valnet, 1982. godine objavio svoju knjigu The Practice of Aromatherapy, koja se i danas smatra vodećim priručnikom u aromaterapeutskoj praksi. Danas je aromaterapija u mnogim zapadnim zemljama, uključujući i kod nas, prihvaćena kao komplementarna terapija zvaničnoj medicini i regulisana je zakonom kao metoda rehabilitacije i unapređenja zdravlja. 

Aromaterapija kao komplementarna terapija

Upotreba i terapija eteričnim uljima zasniva se na snazi biljaka da leče i poboljšaju naše psihofizičko stanje. Iako ne postoji veliki broj validnih studija koje će aromaterapiji dodeliti naučni kredibilitet, jer se smatra da placebo efekat predstavlja problem i igra veliku ulogu u prijavljenim poboljšanjima stanja ispitanika, ipak njene koristi su prepoznate, naročito kada govorimo o psihološkom efektu koji ima. Arome iz ulja stimulišu mirisne receptore u nosu, koji zatim šalju poruke kroz nervni sistem limbičkom sistemu – delu mozga koji kontroliše emocije, a kada se apliciraju direktno na kožu apsorbuju se u krvotok i metabolizira u telu. Iako za sada komplementarna terapija, pojedine studije su pokazale da ona može imati i šire zdravstvene koristi, uključujući pružanje olakšanja od anksioznosti i depresije, utiče na poboljšanje sna, klinička ispitivanja su pokazala da ulje čajevca ima antibakterijska svojstva, a ulje peperminta pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema. Terapija eteričnim uljima utiče pozitivno i na sveobuhvatni kvalitet života, posebno kod osoba sa hroničnim zdravtsvenim stanjima —studija na Katoličkom univerzitetu u Koreji je pokazala da pacijenti oboleli od reumatoidnog artritisa, koji su bili tretirani kombinacijom ulja lavande, origana, eukaliptusa, ruzmarina i eteričnim uljima paprike, su osetili smanjenje nivoa bola i kao i depresije, dok se pozitivan uticaj aromaterapije na psihološko zdravlje koristi se i u lečenju terminalno obolelih pacijenata.

Kako koristimo eterična ulja

Eterično ulje je isparljivi deo biljke, a dobija se iz njenih različitih delova. Proizvodnja je zahtevna i skupa (potrebno je 60.000 cvetova ruže za dobijanje 3o ml ružinog ulja). Eterična ulja se mogu inhalirati direktno ili indirektno, raspršivati u vazduh, razblažena nanositi na kožu masažom, losionima ili solima za kupanje. Zbog visoke koncentracije određenih supstanci, u zavisnosti od vrste ulja, koje mogu da izazovu alergijsku reakciju kože, kao i toksični efekat, neophodno je da se sva ulja, pre nego što se nanose na kožu, razblaže, pogotovo u svrhu masaže. Ova ulja se obično razblažuju u drugim biljnim uljima, koja se nazivaju carrier oils, a to mogu da budu maslinovo, suncokretovo, bademovo, arganovo, kokosovo, jojobino, ulje avokada, ulje žutog noćurka ili ulje semena grožđa.Više o pravilnoj upotrebi eteričnih ulja možete pogledati na stranicama Instituta Tisserand.

Neželjena dejstva

Aromaterapiju treba izbegavati, ili pažljivo vršiti izbor ulja, ako patite od visokog krvnog pritiska ili epilepsije, ako ste trudni ili dojite. Eterična ulja ne treba upotrebljavati kod tek rođenih beba i uz pažljiv savet dobrog aromaterapauta mogu da se upotrebljavaju kod male dece, jer određena ulja nose rizik od alergijske reakcije, iritacije kože, osetljivosti na sunce i toksičnosti. Potrebno je još studija kako bi se sa većom sigurnošću objasnilo kako eterična ulja utiču na ove rizične grupe, kao i na koji način mogu da utiču na efekte pojedinih lekova i terapija. 

Ako se teže ujutru budite, imate poteškoća da zaspite, želite sebi da priuštite opuštajući spa ugođaj ili opustite umorne mišiće, probajte sledeće kombinacije:

Jutarnji poziv na buđenje

Ovo je kombinacija za one koji često pritiskaju jutarnji alarm više puta. Inspirisana vatrom, jednim od najsnažnijih od pet zemljinih elemenata, slatka pomorandža i mešavina ruzmarina će vas pokrenuti iz tromog jutarnjeg raspoloženja i pomoći da započnete dan na pravi način.

Opuštanje umornih mišića

Ako ste u stalnom pokretu, uključujući i redovno zahtevno fizičko vežbanje, a sebi ne možete često da priuštite masažu, koja će opustiti vaše mišiće, onda je ova okrepljujuća kombinacija odlična zamena. Nakon treninga, na čisto telo nanesite ulje za masažu sa kombinacijom peperminta, indijski lovora i karanfilića. Savršeno je za ublažavanje i oslobađanje umornih mišića od bola i napora.

Vreme je za spavanje  

Sveža posteljina, prigušeno svetlo, telefon na avionskom režimu, noć je najbolje vreme da uspostavite svoj unutrašnji osećaj mira i raznoteže. Ali pre nego što lagano otplovite u snove, namažite se mešavinom opuštajuće lavande i umirujućeg ulja ilang ilang. Ovaj ajurvedski recept je apsolutni san.

 

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela