Američke palačinke: sa bananom ili heljdinim brašnom

Palačinke sa bananom

Sastojci: za 8 palačinaka

  • 200 g običnog, pšeničnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 ml kisele vode
  • 250 ml biljnog mleka
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 velika zrela banana
  • 1 kasičica kokosovog ulja

Postupak: U velikoj posudi viljuškom propasirajte babanu, da dobijete finu i glatku kašu. Dodajte mleko, kiselu vodu i ekstrakt vanile. Lagano i uz mešanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Najbolje je da dobro umutite testo žičanom mutilicom, kako bi izbegli grudvice u testu. Testo treba da bude gušće, ali ne i previše gusto. Kada ste pripremili testo zagrejte tiganj, u koji ste dodali kašičicu kokosovog ulja, na temperaturi srednje jačine. Kutlačom sipajte testo u tiganj kako biste formirali palačinku. Kada u testu počnu da se formiraju mehurići, lagano palačinku okrenite na drugu stranu i pecite dok obe strane ne porumene.

Ovako spravljene palačinke možete da prelijete svežim voćem, cimetom, zdravim čokoladnim namazom, voćnim džemom sa smanjenom količinom šećera, medom, sirupom od agave ili javora ili prelivom po vašoj želji.

 

Palačinke od heljde

Sastojci:

  • 250 ml biljnog mleka
  • 1 kašika mlvenog lanenog semena
  • 1 kašika ulja i još malo za tiganj
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 70 g heljdinog brašna
  • 70 g speltinog brašna, ukoliko nemate može ponovo brašno od heljde
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičica soli

Postupak: U malu činiju pomešajte mleveni lan, kašiku ulja, mleko i ekstrakt vanile. Dok ova mešavina stoji nekih 5 minuta u veću činiju pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so. Dodajte sastojke iz prve činije u mešavinu u drugoj činiji i sve zajedno dobro pomešajte. Blago nauljite tiganj i zagrejte ga na temperaturi srednje jačine. Kutlačom sipajte testo u tiganj. Pecite palačinku nekih 3-4 minuta ili dok se mehurići ne pojave u njenoj sredini. Okrenite je na drugu stranu i pecite još 2 minuta.

Ovako spravljene palačinke možete da prelijete svežim voćem, cimetom, zdravim čokoladnim namazom, voćnim džemom sa smanjenom količinom šećera, medom, sirupom od agave ili javora ili prelivom po vašoj želji.

 

Uživajte!

 

Oznake: , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela