8 razloga zasto vam se posle intervjua HR manager ne javlja

Vaši kontakt podaci su pogrešni ili fale

Iako ste već stavili vaše kontakt informacije na CV, stavite ih i na propratno pismo. Može da se desi da se ova dva dokumenta odvoje i da HR manager ostane bez načina da vas kontaktira. Takođe, trostruko proverite da li su vaši kontakt podaci, adresa e-pošte i broj telefona, tačni.

Budžet nije zatvoren 

Budžeti se planiraju po odeljenjima i diktiraju koliko mogu da se plate novi zaposleni i da li je moguće upošljavanje novog osoblja ili ne. Kompanije objavljuju promjene budžeta u različito vreme i oni mogu da zavise od spoljnih izvora finansiranja, tako da možda nećete dobiti poziv odmah nakon intervjua, jer odeljenje čeka na svoj konačni budžet.

Niste obavili follow up

Nemojte očekivati (ukoliko to nije striktno naglašeno) da potencijalni poslodavac napravi prvi potez nakon razgovora. Follow up nakon intervjua za posao se preporučuje ako zaista želite da vas shvate kao ozbiljinog kandidata za poziciju. Iniciranje komunikacije nakon intervjua, čak iako je to samo e-pošta, u kojoj ćete se zahvaliti na iskazanoj prilici, će vas izvdojiti od drugih kandidata koji čekaju da budu pozvani.

Ne žuri im se

Ako je vaš položaj novoformirana pozicija, poslodavcu se možda neće žuriti da je popuni: pre nego što se odluče za jednog kandidata, menadžeri će poželeti da intervjuišu više njih. Obratite pažnju na datum kada je pozicija prva oglašena – ako ste se prijavili odmah nakon što je oglas objavljen, poslodavac možda neće reagovati dok ne istekne konkursni rok.

Na odmoru su

Ma koliko ovo frustrirajuće zvučalo, ali sezona odmora utiče na tempo zapošljavanja. HR manageri kao i svi ostali imaju odmor, a ukoliko ste imali intervju neposredno pre nego što je osoba koja donosi odluku ili osoba koja će vas kontaktirati otišla na odmor, moraćete da pričekate. Ovo možete da očekujete u vreme praznika, kao i godišnjih odmora.

Ne stižu od drugog posla

Imajte na umu da zapošljavanje novog kadra nije jedina stvar koju HR manager u okviru svog posla obavlja, da ne pominjemo da je u donošenju odluke o zapošljavanju obično uključeno više ljudi. Ako je firma posebno zauzeta velikim obimom posla, onda zapošljavanje može biti niže na listi prioriteta nego uobičajeno. Neke firme, zavisno od branše poslovanja, imaju udarne i mirne sezone. Obratite pažnju i na to.

Posao je već ponuđen
… drugoj osobi. Ako je pozicija već ponuđena drugom kandidatu, HR menadžer će čekati njegov odogor, pa  tek onda kontaktirati ostale intervjuisane. Ovaj proces može da potraje duže nego što mislite, jer preferirani kandidat može da bude na odmoru ili pokušava da pregovara o plati. Poslodavac neće dozvoliti da se sazna da je pozicija popunjena sve dok se ugovor ne potpiše.
Pozicija je ugašena

Firme se menjaju, prolaze kroz reorganizaciju ili smanjuju budžete i može da se desi da se pozicija za koju ste konkurisali ugasi. Promene remete ustaljeni tok poslovanja u firmi, pa će obaveštavanje kandidata o nastalim promenama doći kasnije na red.

Izvor: Popsugar.com

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela