7 razloga zašto cipele ne treba nositi u kući

Izuvanje cipela i zamena za kućne papuče bi trebalo da bude prva stvar koju činite po ulasku u svoj dom. Cipele su sjajna stvar. Nosimo ih već 40 000 godina i veoma su nam korisne. Prvi oblici obuće nastali su iz osnovne potrebe da se naša stopala zaštite od vlage i hladnoće. Sledeći oblici cipela kroz istoriju evoluirali su do pravih umetničkih dela, ali to je već druga priča. Ali da li je ziasta potrebno da ih nosimo i kada smo u kući? Mnoge kulture širom sveta, Japan, Skandinavija, zemlje Bliskog istoka, da spomenemo samo neke, smatraju da obući za ulicu nije mesto u kući. Od gomilanja bakterija do habanja podnih površina i skupljanja nečistoća, evo zašto bi trebalo cipele ostaviti kod ulaznih vrata.

  1. Habanje

Cipele su pravljene da imaju đon koji je abrazivan, za razliku od mekanih đonova kućnih papuča. Takav đon vam omogućava stabilnost na neravnom ili klizavom terenu, a u kući ćete samo oštećivati podne površine. Da ne pominjemo male i oštre čestice peska koje se sakupljaju u naborima đonova i koje izazivaju struganje parketa, kao i habanje niti tepiha. Sve ove mehaničke radnje znače da ćete brže nego što ste planirali morati da menjate navedene podne obloge. Isto tako, više unete nečistoće znači više ribanja i čišćenja. Ukoliko cipele zamenite kućnim papučama manje ćete trošiti novca i vremena na održavanje podova. Takođe, iako relativno minimalno, i vaše se cipele habaju sa produženom upotrebom i gube svoju formu.

  1. Toksini zagađuju vazduh u vašem domu, a vi rizikujete svoje zdravlje

Istraživanja su pokazala da sredstva poput herbicida hemikalija koje se koristite za tretiranje zelenih površina, ili katran koji se koristi na asfaltnim putevima lako mogu da se unesu u kuću na cipelama i da se raznesu po zavučenim uglovima vašeg doma, gde mogu da obitavaju i godinama. Konkretno u studiji koja se bavila herbicidima je navedeno da se oni mogu na obući uneti u kuću i posle nedelju dana od njihove upotrebe. Herbicidi mogu da izazovu momentalne, na sreću manje zdravstvene probleme, kao što su osip kože i probleme sa gastrointestinalnim traktom. Posledice po ljudsko zdravlje usled dugoročne izloženosti herbicidima za sada nisu poznate. Još jedna studija je pokazala da 98 % olovne prašine nađene u kućnim uslovima potiče iz spoljašnje sredine. Poznato je da olovna prašina oštećuje nervni sistem. Deca, s obzirom da se njihova tela još razvijaju i bliža su podu, su naročito izložena povećanom riziku.

  1. Cipele su leglo bakterija

U studiji koja je obavljena na Univerzitetu u Arizoni  otkriveno je da su naše cipele „bogate“ bakterijama usled čestog kontakta sa uličnim „fekalnim materijalom“ životinjskog porekla, ili onim koji smo pokupili iz javnih toaleta. Istraživači su prikupili mikrobe sa obuće i pronašli su na spoljašnjoj strani cipela 421.000 jedinica bakterija uključujući Escherichiu coli koja može da izazove dijareju, a u težim slučajevima meningitis, zatim Klebsiellu pneumoniu i Serratiu ficariu koje mogu da budu izvor infekcija urinarnog trakta, krvotoka, kao i disajnih organa. Kao što ne možemo da izbegnemo da hodamo po zagađenoj podlozi, isto tako možemo da uklonimo bakterije sa svojih cipela čak do 99% ukoliko ih peremo deterdžentom. To se naročito odnosi na mašinsko pranje obuće koja to dozvoljava. Tepisi u našim domovima zadržavaju mnogo više bakterija nego drveni podovi, stoga ih treba održavati paročistačem, a ruke obavezno prati nakon kontakta sa obućom.

  1. Prljavština

Ako izuzmemo gore pomenute bakterije i toksine, sa cipelama unosimo mnogo prljavštine, peska i gareži. Da li stvarno želite dodatnu prljavštinu u svom domu? To podrazumeva dodatno čisćenje podova, više sredstava za čišćenje, više novca i oduzima vam više vremena. Zašto biste provodili sate ribajući, kada možete jednostavno da cipele zamenite udobnom obućom za kuću? Ukoliko često imate goste rezervni par papuča za njih je rešenje. Neka domaćinstva imaju i po dva otirača, jedan ispred, a drugi iza vrata. Tako imate dvostruku šansu da prljavštinu zarobite pre nego što ona pronađe put u vašu kuću. Ali ne zaboravite da ništa niste uradili ukoliko ne čistite i održavate otirače redovno. To podrazumeva usisavanje i prednje i zadnje strane jednom nedeljno.

  1. Budite uviđavni i tihi komšija

Ukoliko živite u stambenoj zgradi i ne biste voleli da vas komšiluk uznemirava glasnim lupanjem obuće o pod i vi se tako ponašajte. Naročito ako nemate tepihe, koji bi amortizovali zvuk. Srećni komsiluk = miran život u zgradi.

  1. Udobnost i zdravlje

Osim ako nemate zdravstvenih problema u kojem podrška cipela olakšava bol, bez obzira na to koliko vam je obuća udobna, vaše noge su verovatno srećnije bez nje. Stopala oslobođena cipele omogućavaju vam da protegnete prste i vratite život u noge. I dok je potpora koju našem stopalu daju cipele bitna za udobnost tokom dana, vaše noge ne bi trebalo da imaju ovu vrstu podrške stalno. Hodanje bez obuće pomaže u održavanju stopala i stopalnog luka , kao i mišićima da ostanu jaki i fleksibilni. Studije su pokazale da je kod dece koja obično idu bez cipela zabeleženo manje slučajeva ravnih stopala, kao i da imaju jače noge sa boljom fleksibilnošću i manje stopalnih deformiteta.

  1. Stopalo bez cipele znači „vreme je za opuštanje“

Da li vam je zaista potreban izgovor da biste na kraju dugog dana izuli cipele i odmorili noge? Kada skinemo obuću sa nogu podsvesno kažemo sebi „završili smo obaveze, vreme je za opuštanje“. Mi to  i zaslužujemo. I da ne zaboravimo, odložite svoju obuću na predviđeno mesto i uživajte u urednosti i čistoći svog doma i slobodi svojih stopala.

Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela