7 prazničnih ideja

Donosimo vam nekoliko ideja kako da efektno vašem domu podarite svečani izgled i atmosferu u kome ćete uživati tokom cele prazične  sezone.

1. Odaberite temu i kombinaciju boja

Da li će biti skandinavski minimalno i prirodno, rustično i toplo sa bojama drveta, elegantno i svedeno ili klasično crveno – zeleno, izbor je na vama. Ako imate malu decu, uposlite ih oko dekoracije. Zajedno sa njima možete da odaberete bajku za temu, Snežna kraljica će biti u srebrno – belim tonovima, dok su Ivica i Marica veliki fanovi kolačića od đumbira.  Pošto novogodišnja jelka zauzima svečano mesto u svakom domu, ako se odlučite za kupovinu, odaberite onu sa busenom, koju ćete kasnije zasaditi u bašti ili ispred zgrade. Uživaćete u njenoj lepoti u godinama koje dolaze.

2. Vaš najbolji servis i pribor za ručavanje

Već od sredine decembra iznesite svoj najbolji i najsvečaniji servis za obedovanje. Zašto da u njemu ne uživate više. Isto tako počnite da pripremate praznična jela ili recepte koja čuvate za specijalne prilike. To ne mora da bude ništa ekstravagantno, niti komplikovano, ali ga učinite specijalnim uz dodatak začina ili nekog vama novog sastojka.

3. Prigušite svetlo

Skandinavci zmaju da maksimalno iskoriste nedostatak svetla, tako što uživaju u prigušenom svetlu tokom zimske sezone. Iskoristite praznično raspoloženje i svoj dom oplemenite hygge atmosferom uz prigušeno svetlo lampi, sveća od prirodnih materijala — pčelinjeg voska ili soje ili uz nanizane led lampice. Gledanje omiljene serije, čitanje ili popodnevna dremka, će ovako biti mnogo slađe.

4. Darovi prirode su najlepši ukras

Mi smo uvek za prirodne materijale i ekonomičnost. Uz manje napora, manje komplikacija, jednostavnost je često put do sreće. Zato koristite što više prirodnog materijala u prazničnim dekoracijama. Iskoristite zimzelene grančice i bobice koje možete aranžirati u čaše ili u činije za voće. Napravite sami novogodišnje vence, od borovih grančica, božikovine, šišarki i rafije. Njima ukrasite ulazna vrata i unutrašnje strane prozora.

5. Slušajte prazničnu muziku

Kad god ste u kući, pustite CD ili play listu sa novogodišnjim hitovima. Ako imate malu decu, možete ih do praznika ujutro buditi jednom od pesama. Isto tako ako ste fan prazničnih filmova, organizujte tematske večeri sa nezaobilaznim klasicima sa naše liste.

6. Imajte nešto slatko u kući

Iznesite posudu svežeg voća ili prazničnih kolačića za sebe, porodicu i goste. Neka se na trpezarijskom stolu nađu mandarine, pomorandže, orašasto voće i neka vaša kuća miriše na peciva sa suvim grožđem, cimetom i karanfilićem.

7. Uživajte

Napravite mali ritual okupljanja sa prijateljima i porodicom. Opustite se uz razgovor, prigušenu atmosferu i slatki zalogaj. Nemojte se davati u nepotreban trošak i ne opterećujte se. Prazničnu pripremu uskladite sa svojim rasporedom, mogućnostima i potrebama. I najvažnije, uživajte! Uživajte u trenucima, jednostavnosti i dobrom raspoloženju.

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela