7 Najčešćih CV grešaka 

1. Slovne i pravopisne greške

Ako HR manager primeti slovne greške u vašem CV u, sa pravom će pretpostaviti da ne obraćate pažnju na detalje i da ste po tom pitanju nemarni, što priznaćete nije pozitivna osobina za jednog kanidata za posao. Pregledajte vaš CV više puta kako bi uočili sve moguće greške, a zatim zamolite najmanje tri osobe da ga pažljivo pročitaju i da vam daju svoje mišljenje.

2. Pogrešan naslov dokumenta

HR manager će obratiti pažnju na detalj kako ste naslovili fajl u kome se nalazi vaš CV, kao i naslov emaila u kome ste CV poslali. Najbolje je da u oba naziva stavite svoje ime (Ime_Prezime_CV). Ovo će pomoći HR manageru da bolje sortira primljene prijave, kao i da lakše pronađe vaš CV među desetinom sličnih dokumenata sa istim generičkim nazivom „CV“.

3. Neprofesionalna email adresa

Ukoliko imate email adresu koja u nazivu sadrži vaš nadimak ili godinu rođenja, nastavite da je koristite u lične svrhe, ali prijave za posao šaljite sa profesionalne email adrese. Ukoliko je nemate otvorite je. Najbolje je da se sastoji od vašeg imena, inicijala i prezimena. Isto tako ne šaljite prijave za posao sa radne adrese koju koristite u firmi u kojoj ste još zaposleni.

4. Praznine u CV-u

Praznine u vašem CV-u, koje predstavljaju periode kada ste bili bez posla ili iz nekog razloga ne želite da navedete neko radno iskustvo, neće proći neopaženo. Njih možete popuniti relevantnim iskustvom i aktivnostima kao što su honorarni ili neplaćeni posao, radna praksa i volontiranje, kao i obuke i kursevi koje ste pohađali u tom periodu.

5. Nevažne informacije

Ukoliko navodite informacije koje su nevažne za poziciju za koju se prijavljujete, one će biti samo gubljenje vremena za HR managera. Zato budite direktni, navedite samo iskustva i veštine koje ističu vaše kvalifikacije i koje će biti korisne na novoj poziciji.

6. Nejasni ste

Uvek je dobro biti konkretan i izraziti radno iskustvo putem postignutih rezultata. Time ćete biti uverljiviji i istaknuti ćete se od ostalih kandidata koji su neodređeno izjasnili. „Povećala sam prodaju kompaniji za 10% na godišnjem nivou“ zvuči mnogo bolje od „povećala sam prihod kompaniji“. Vaš CV će uvek biti bolji ukoliko možete da konkretizujete (u brojkama) postignute rezultate.

7. Često menjanje posla

Kratko zadržavanje na jednom poslu i često menjanje kompanija može da predstavlja crvenu zastavicu za HR managera. Razmislite da li da uvrstite na CV svaki posao na kome ste proveli po mesec, dva. Ako želite da navedete kratkoročne pozicije, jasno navedite postignute rezultate na toj poziciji, tako da će HR manager videti da ste kompaniji dodali vrednost, bez obzira što ste se u njoj kratko zadržali.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela