50 najčešćih pitanja na razgovoru za posao (41-50)

41. Šta vam je pružilo najveću satisfakciju na prethodnom poslu?

Ovo je slično pitanje prethodnom pitanju “šta vam dopadalo na prethodnom poslu”. Neka se odgovor na ovo pitanje odnosi na konkretne i najvažnije funkcije vašeg posla koje su vam donele satisfakciju.

42. Šta vam je pružilo najmanju satisfakciju na prethodnom poslu?

Ovo je malo komplikovanije pitanje od prethodnog. Budite pažljivi da ne odgovorite da su to najvažnije obaveze, odgovornosti i zadaci vašeg posla. I takođe budite kratki u odgovoru, jer preterano objašnjenje može da znači da isuviše vremena provodite žaleći se.

43.  Kako vrednujete uspeh?

Uspeh mnogima različito znači. Ne postoje tačan i pogrešan odgovor na ovo pitanje. Ipak, pobrinite se da date odgovor šta za vas znače i profesionalni i lični uspeh. Evo nekih od mogućih odgovora:

 • Na profesionalnom nivou za mene je uspeh kada radim sa ljudima koji vole svoj posao i u timu u kome vlada dobra atmosfera. Lično, uspeh je da moja porodica bude zdrava, da živimo bez nepotrebnih briga i trzavica.
 • Profesionalni uspeh znači da volim svoj posao i da ga ne bih tako lako menjala. Malo ljudi provede svoj radni vek radeći ono što vole. Ja želim da radim ono što volim.
 • Uspeh znači da sam ispunila mnoge svoje ciljeve, čak i neke koje potiču iz detinjstva. Lično smatram da sam uspešna osoba.

44. Da li ste bili u dobrom odnosu sa nadređenima?

Kompanija želi da zaposli nekoga ko poseduje i dobre interpersonalne kvalitete. Vaša sposobnost da uspostavite dobre odnose sa nadređenima će umnogome uticati i na to kako će te napredovati u kompaniji. Isto tako je sasvim normalno da možda niste bili u najboljim odnosima sa svojim prethodnim šefom. Na kraju krajeva nemoguće je biti sa svima u odličnim odnosima. Ipak pretstavlja problem ako ste sa svim prethodnim šefovima bili u lošim odnosima. Ukoliko ste pak bili u odličnim odnosima i nastavili ste da održavate kontakt i nakon što se prestali da radite u toj firmi, slobodno napomenite ovo osobi koja vas intervjuiše. To znači da vas je vaš prethodni šef cenio ne samo kao odličnog zaposlenog, već i kao kvalitetnu osobu .

45. Kažite nam nešto o situaciji u kojoj ste napravili grešku?

Nije pitanje da li ste napravili grešku, već kada. Niko nije savršen i svi pravimo greške. Kada budete odgovarali na ovo pitanje nemojte spominjati baš veliku grešku, naročito ako je ona dovela do ozbiljnih problema. U protivnom ćete obeshrabriti budućeg poslodavca da se odluči za vas. Izaberite grešku srednje veličine i napomenite šta ste naučili iz nje.

46. Kažite nam nešto više o vašem obrazovanju.

U ovom odgovoru možete da objasnite kako ste baš izabrali školu koju ste izabrali. Nemojte spominjati da ste završili na tom programu jer niste položili prijemni za nešto što ste zaista želeli, ili ste izabrali taj smer jer je on najlakši. Kada budete pričali o svom školovanju, napomenite kako se vaši ciljevi i vaša ličnost uklapaju sa onim za šta ste se i školovali.

47. Da li biste bili raspoloženi da po potrebi radite prekovremeno?

Poneki put će i ovo biti neophodno, a poslodavac želi da zna da li na vas može da se osloni. Objasnite da nije problem da po potrebi ostanete i nakon radnog vremena da bi se bitan posao obavio na vreme.

48. Šta očekujete od novog posla?

U odgovoru je najbolje da napomenete kako želite da vas posao ispuni, da imate zadatke koji su i zahtevni i da postoji prostor da dalje napredujete. Nemojte se žaliti na prethodno radno mesto i kompaniju, kako vas nisu dovoljno plaćali ili ste obavljali poslove za koje ste smatrali da su ispod vaših sposobnosti.

49. Šta mislite šta su o vama rekli u preporukama?

Ovo pitanje je merilo koliko dobro poznajete sebe. Pre nego što odgovorite na ovo pitanje prisetite se kvaliteta posla i odnosa sa prethodnim poslodavcem, ali iz njegovog ugla gledanja. Koje bi vaše dobre kvalitete istakao? Kako bi opisao kvalitet vašeg rada, vašu radnu etiku? U odgovoru na ovo pitanje bitno je da napomenete i zašto mislite da bi vaš prethodni poslodavac imao takvo mišljenje o vama. Evo nekih od mogućih odgovora na ovo pitanje:

 • Mislim da je moj prethodni poslodavac rekao da sam vredan zaposleni i da je bio zadovoljan mojim radom. Dok sam radila u prethodnoj firmi uvek sam zadatke obavljala na vreme i ni jedan klijent se nije žalio da moj rad.
 • Mislim da je moj poslodavac napisao da sam izuzetno kreativna i da sam bila dragoceni član svakog tima u kom sam radila.
 • Moj poslodavac je verovatno izjavio da sam izuzetno precizna i efikasna u svom radu, da sam često preuzimala inicijativu u rešavanju problema i pristupu novom projektu.

50. Da li imate pitanja za nas?

Na kraju svakog intervjua će vam biti postavljeno ovo pitanje. Ovo je vaša šansa da pokažete koliko ste zainteresovani i željni da dobijete taj posao. Potrebno je da uvek unapred pripremite nekoliko pitanja koja možete da postavite osobi koja vas intervjuiše. Ovo su samo neka od njih:

 • Kakvi su planovi kompanije što se tiče njenog razvoja u narednih pet godina?
 • Da li kompanija ulaže u svoje zaposlene u smislu dalje edukacije i usvajanja novih veština, tipa seminara i treninga?
 • Šta se od mene očekuje u prvih mesec dana rada?
 • Koliko kompanija drži do hijerarhije raspodele poslova ili podržava incijativu zaposlenog? Koliki je tim u kome ću da radim? Kome sam direktno odgovorna?
 • Kako se meri efikasnost zaposlenih?

Ova pitanja shvatite kao domaći zadatak koji je ispred vas. Dobro im se posvetite i pripremite odgovore na njih.
Želimo vam da na sledećem interjvuu briljirate i zasluženo dobijete željeni posao.

Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela