50 najčešćih pitanja na razgovoru za posao (11-20)

11. Da li ste se prijavili i na druge oglase za posao?

Ovo može da bude nezgodno pitanje. Instinktivna reakcija svakog od nas bi bila da negiramo da se prijavljujemo na još poslova. Ali, ipak je najbolje dati istinit odgovor na ovo pitanje. Šta više, potencijalni poslodavci i očekuju proaktivne kandidate, koji će se prijavljivati istovremeno na više oglasa. Ali, isto tako treba da ih svojim odgovorom razuverite da ćete svakom poslu, za koji vas budu izabrali, dati svojih 100 % posvećenosti i da ćete svuda zadržati istu, visoko profesionalnu radnu etiku. Ukoliko je kompanija kod koje ste na razgovoru vaš prvi izbor, to im i kažite.

12. Šta biste opisali kao vaš najveći rezultat do sada?
Kao odgovor na ovo pitanje ne navodite uspehe u školi i vanškolskim aktivnostima. To je sada sasvim nebitno, sem ukoliko niste tek nedavno završili školovanje. Ukoliko imate već nekoliko godina radnog iskustva iza sebe, onda je neophodno da pričate o rezultatima koje ste postigli na poslu i ukoliko je moguće da oni imaju nešto zajedničko sa poslom za koji se prijavljujete. I obratite pažnju da ne preuveličavate svoje zasluge.

Neki od primera koji su adekvatan odgovor na ovakvo pitanje su:
– Ostvarila sam najbolje rezultate u prodaji u svom sektoru/svojoj firmi u prethodnom periodu.
– Uvela sam novi sistem koji je kompaniji smanjio troškove i olakšao i skratio zastarele procedure.

13. Koja je vaša najveća mana?
Uzdržite se od odgovora “radim previše” ili “ne mogu da ostavim posao nedovršenim”. Ovo su kliše odgvori koje su osobe koje vas intervjuišu čule od gotovo svakog drugog kandidata. Vaš odgovor treba da bude iskren i pamtljiv. Budite iskreni kada budete govorili o svojim manama, ali isto tako napomenite da radite na tome da ispravite te nedostatke. Na primer možete da kažete kako se ne osećate prijatno kada morate da govorite u javnosti. Ali isto tako napomenite kako vežbate i prihvatate da držite prezentacije kako biste se privikli na javne nastupe. Poslodavci cene zaposlene koji žele da rade na svojim nedostacima.

Najbolje je da za svoju manu izaberete nešto što neće ugroziti vaše obavljanje posla za koji se prijavljujete. Ako posao za koji se prijavljujete zahteva od vas mnogo nastupa u javnosti, onda nije pametno spominjati kako imate problem sa javnim nastupima. Jer time ste sami sebe diskvalifikovali iz dalje selekcije kandidata za posao.

14. Koja je vaša najveća vrlina?
Ovo pitanje obično ide u paru sa prethodnim pitanjem. Odgovorite navodeći svoju pozitivnu osobinu koja je naročito dobrodošla u određenoj poslovnoj situaciji u kojoj ste se našli. Kao i kod prethodnog pitanja i odgovora, ova vaša osobina treba da bude od koristi firmi koja će vas zaposliti. Na primer ukoliko ste knjigovođa, onda je vaša prednost što ste “detaljni i precizni”.

15. Ako znate da vaš šef u nečemu nedvosmisleno greši, kako biste rešili situaciju?
Ovim pitanjem se procenjuju vaše međuljudske veštine i kako se snalazite i nosite sa ljudima koji su u poziciji moći u odnosu na vas. U svom odgovoru napomenite da biste rešili ovu situaciju u zavisnosti od ličnosti vašeg šefa, jer različiti ljudi zahtevaju i različite pristupe i svako različito reaguje na kritiku. Dajte neki primer.

16. Kakvo relevantno radno iskustvo možete da donesete našoj firmi?
Ovo je veoma direktno pitanje, koje zahteva i takav odgovor. Ukoliko imate relevantnog iskustva, iznesite pojedinačno koje iskustvo konkretno imate. Ukoliko vaše radno iskustvo nije u direktnoj vezi sa poslom za koji se prijavljujete, spomenite neko davnašnje iskustvo ili praksu koja ima nešto zajedničko. Ukoliko ni to ne pomaže, onda budite iskreni i napomenite kako brzo učite i kako ćete dati sve od sebe da se brzo uklopite.

17. Da li ste nekada dobili otkaz?
Za većinu vas, odgovor je lak i negativan. Ali ukoliko vam se desilo da ste bili otpušteni sa posla, najbolje je da budete iskreni u odgovoru na ovo pitanje. U današnje vreme veoma je lako proveriti kako vaše preporuke, tako i činjenice kako ste se pokazali kod prethodnog poslodavca. Ukoliko ste otpušteni vašom krivicom, kažite šta ste iz tog iskustva naučili. Ukoliko je to bilo davno, spomenite šta ste sve učinili od tada i koliko ste napredovali u međuvremenu. Ukoliko ste neopravdano dobili otkaz, budite oprezni u vašem odgovoru, jer ne želite da ogovarate prethodnog poslodavca, a opet želite da kažete istinu. Zato pažljivo birajte reči.

18. Kada možete da počnete?
Ovo pitanje se obično javlja pred kraj intervjua. Ukoliko ste i dalje u radnom odnosu, onda vodite računa da trenutnom poslodavcu morate da najavite otkaz na vreme. I vaš trenutni i budući poslodavac će ceniti vašu profesionalnost.

19. Koliku platu očekujete?
Jedno od gotovo pravila intervjua za posao je da se pitanje novca ne spominje, dok vam posao nije ponuđen, kada ćete ući u pregovaračku fazu sa potencijalnim poslodavcem. Naročito ga vi nemojte pokretati, ali ukoliko osoba koja vas intervjuiše postavi ovo pitanje, onda će se od vas očekivati i odgovor. Vrlo je bitno da ne potcenite sebe i da suma ne bude ona kojom ne biste iskreno bili zadovoljni, a isto tako nemojte ni preterivati.
Najbolje je unapred se raspitati kako se u datoj kompaniji kreću plate, kao i koliko je bila plaćena prethodna osoba na vašoj poziciji. Onda ćete imati bolju sliku kako da odgovorite na ovo pitanje.

20. Koliko dugo planirate da se zadržite u našoj firmi?
Poslodavci žele da imaju stalno zaposlene na koje mogu da se oslone. Zato treba da uverite potencijalnog poslodavca da ste ozbiljni i da želite da nađete dugotrajan posao i stabilnu kompaniju u kojoj možete da date svoj maksimum.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela