5 zabluda i istina o zdravlju vaših očiju

Svako od nas poseduje pet čula: vid, sluh, dodir, ukus i miris, putem kojih svakodnevno osećamo i doživljvamo svet. Kada bi nas pitali od njih pet, koje bismo najmanje voleli da izgubimo, većina bi na ovo pitanje odgovorila sa vid i sposobnost da vidimo. Čulo vida je izuzetno dragoceno, tako da ni ne iznenađuje da gotovo svakodnevno nailazimo na različite savete kaka da ga sačuvamo, šta dobro za njega da činimo, a šta da izbegavamo. U ovom tekstu razotkrivamo pet učestalih zabluda i dajemo vam savete kako da zaista čuvate vaš vid.

Zabluda: Vežbe za oči će odložiti potrebu da nosite naočare.
Istina: Vežbe za oči neće poboljšati ili sačuvati vid, niti će pomoći zdravlju očiju i smanjiti potrebu za naočarama. Vaš vid zavisi od mnogih faktora, uključujući i oblik vaše očne jabučice, kao i zdravlje očnog tkiva, od kojih nijedno ne može biti značajno promenjeno ako počnete da radite vežbe za oči.

Zabluda: Čitanje pri slabom svetlu će pogoršati vid.
Istina: Oslabljeno osvetljenje neće oštetiti vid i zdravlje očiju. Međutim, činjenica jeste da će se oči brže zamarati. Zato je najbolji način da pomognete svojim očima pravilno postavljanje osvetljenja, kako bi ono direktno osvetljavalo materijal koji čitate. Zato su za rad idealne stone lampe sa neprozirnim abažurom, gde je osvetljenje direktno upereno u radni materijal, umesto izvora svetla koje je indirektno i slabo.  

Zabluda: Šargarepa je najbolja hrana za dobar vid.
Istina: Šargarepa je odličan izvor vitamina A i zaista jeste dobra za vaš vid. Ali i svo drugo sveže voće i tamno, zeleno, lisnato povrće, koje sadrže više antioksidativnih vitamina kao što su C i E, još su bolje za zdravlje očiju. Antioksidansi čak mogu pomoći u zaštiti očiju od katarakte i makularne degeneracije. Samo nemojte očekivati da će sprečiti ili ispraviti osnovne probleme vida kao što su kratkovidost ili dalekovidost.

Zabluda: Nije dobro da stalno nosite naočare ili kontaktna sočiva. Pravljenje pauze će omogućiti vašim očima da se odmore.
Istina: Ako su vam potrebne naočare ili kontaktna sočiva za čitanje, odnosno vid na daljinu, onda ih i koristite. Ukoliko ne nosite nešto od ovih pomagala, vaše oči će se naprezati i dodatno umarati. Nošenje naočara i kontaktnih sočiva neče pogoršati vaš vid ili dovesti do bolesti oka. Redovna higijena kontaktnih sočiva se podrazumeva.

Zabluda: Gledanje u ekran kompjutera ili telefona po ceo dan je loše za vaše oči.
Istina: Korišćenje novih tehnologija na ovaj način ne šteti zdravlju očiju. Međutim, gledanje u ekran tokom celog dana može da dovede do naprezanja i umaranja očiju. Osobe koje dugo gledaju u ekran imaju običaj da ne trepću često, koliko bi inače u normalnoj situaciji to činile, što može da dovede do osećaja suvog oka i neudobnosti, naročito ukoliko osoba nosi kontaktna sočiva. Zato da biste sprečili naprezanje očiju ne gledajte u ekran u apsolutnom mraku i podesite osvetljenje ekrana da ne blješti. I dodatni savet je da se svakih 20 minuta, podesite alarm ako je potrebno, odmaknete od ekrana, odmorite oči i što više trepćete, kako bi vaše oko dobilo prirodnu vlažnost, koja nastaje stvaranjem suza i prelaskom kapka preko površine očne jabučice treptanjem. 

 

Izvor: https://www.health.harvard.edu/

Foto: Pinterest

 

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela