5 stvari koje ne treba da kontrolišu vaš život 

Ne postoji univerzalni recept za srećan život, sve je stvar izbora koje pravite. Život je isuviše kratak, neki kažu, a mi kažemo život je samo jedan, da bi ga proveli žaleći za propuštenim prilikama.

Ovo je 5 stvari koje vas često kontrolišu i blokiraju:

1. Strah

Strah je neverovatno moćna stvar – i to ne baš dobra, moćna stvar. Može da vas parališe i spreči da jurite vaše snove, ispunjavate želje i ostvarujete ciljeve. Ali umesto da dozvolite ideji o neuspehu da vas zaustavi i parališe, razmišljajte pozitivno —  šta sve dobro može da se desi kada uspete. Možda ne uspete, a možda i uspete. Ali to nikada nećete znati ukoliko ne probate. Zato ne dozvolite strahu da donosi odluke umesto vas.

2. Šta će svet da kaže

Čak i najsamouverenija osoba među vama ima trenutke kada pomisli „šta će svet da kaže“. Nesigurnost je deo ljudske prirode. Vaspitani smo od malih nogu da udovoljavamo drugima, da radimo kako nam se kaže i da ispunjavamo tuđa očekivanja. Ukoliko vodite svoj život u strahu „šta će drugi da kažu“, vi ne živimo svoj, već tuđ život. Zašto biste vodili računa o tome kako vas drugi doživljavaju sve dok to nikog ne povređuje,  a vas čini srećnim? Kada prestanete da brinete o tome šta drugi misle, bićete pod manjim pritiskom i zadovoljniji sobom. Nije lako okrenuti drugi list, ali je neverovatno oslobađajuće osećanje. Neki od najuspešnijih ljudi na svetu nisu stigli tu gde jesu, jer su igrali po tuđim pravilima.

3. Negativne emocije

Bes, ljubomora i mržnja nikada nisu činili dobro ni za koga. Ova negativna osećanja mogu da vas istroše i onemoguće vam da jasno razmišljate. Na kraju ćete raditi stvari iz inata, donositi odluke zbog kojih ćete kasnije žaliti ili se uzdržavati da živite život kakav želite. Svaki put kada dozvolite toksičnoj emociji da dominira, sebe uskraćujete za osećaj istinske sreće. Takođe, veoma je nezdravo biti negativan. Naučite da upravljate svojim emocijama umesto da one upravljaju vama.

4. Novac

Novac jeste od suštinskog značaja za svakodnevni život, ali ne bi sve trebalo da se vrti oko novca. Nikada nećete biti zadovoljni ako živite život u stalnoj trci za novcem. Manje je zapravo više i značajan je ključ za osećanje ispunjenosti i zadovoljstva. Prijatno jeste imati luksuzne i materijalne stvari, ali minimalistički način života se pokazao da istinski menja one koji su ga usvojili. Mnogi su prestali da robuju materijalnom i potrošačkom društvu, koji nameće ideju da svoj teško zarađeni novac trošite na ono što vam suštinski i ne treba, umesto da ga štedite, putujete, poklanjate, usrećujemo sebe i druge, ulažete u svoje i obrazovanje svoje dece, hranite se zdravo i kvalitetno.

5. Svi su bitniji od vas samih

Jednostavno rečeno, vaš život pripada vama i niko drugi ne bi trebalo da upravlja njime, sem vas. Bez obzira šta vaša porodica očekuje od vas ili šta društvo kaže o vašim životnim izborima, vi ste jedini koji te izbore moraju da žive. Zato stavite svoju dobrobit na prvo mesto.

 

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
4 podela