5 saveta kako pomoći ljubimcu tokom sezone vatrometa i petardi

Velikoj većini pasa i mačaka, petarde i vatromet ne prijaju. Prva reakcija životinja je beg od buke, potrega za sigurnim mestom, što može biti veoma opasno, naročito tokom novogodišnjih praznika. Uznemireno ponašanje životinja se manifestuje lajanjem ili cvilenjem, znacima anksioznosti, kao što su povjačano lučenje pljuvačke i spušten ili rep savijen između zadnjih šapa.

Prirodna reakcija vlasnika je da umiri i zaštiti životinju. Ali kako možemo da uverimo ljubimca da će sve biti u redu i šta konkretno uraditi u ovakvoj situaciji?

U periodu vatrometa i petardi, nikada, ali nikada ne puštajte vašeg ljubimca sa povoca. Naročito ako znate da loše reaguje na buku. Najveći broj pasa se i izgubi tokom novogodišnjih praznika. Na žalost veliki broj njih nikada ne bude vraćen svojim vlasnicima. Zato obezbedite na vreme priveske i  tagove, koje ćete ljubimcu okačiti za ogrlicu. To ne mora biti ugravirana metalna pločica. Dovoljan je i svima dostupan plastični privezak za obeležavanje ključeva, na kome ćete napisati vaš broj telefona i ime ljubimca.

1. Prošetajte psa u periodu kada nema buke

Psi, naročito oni sa puno energije, zahtevaju da se ta energija i isprazni. Nije rešenje da u toku praznika budu zatvoreni u kući, jer će neispažnjena energija samo još više uticati na ionako anksiozno stanje ljubimca. Zato se u ovom periodu preporučuje da isplanirate svoje šetnje. Koristite vreme u toku dana, kada mislite da neće biti petardi. Na primer rano ujutru ili kasno uveče. Ako je potrebno, odvezite se sa vašim ljubimcem i van naselja, gde smatrate da neće biti buke. Ponesite lopticu ili neku od igračaka, kako bi se pas ispraznio i umorio. Zdrav umor će mu pomoći da se opusti pre nego što započne vatromet, a idealni scenario je da ljubimac prespava noć.

2. Pustite unutra ljubimce koje držite u dvorištu

Uznemirenost, koju životinja oseća tokom slavlja, vatrometa i petardi, prestavlja veliku opastnost za njenu sigurnost. Veoma često se dešava da ljubimci pobegnu iz svog dvorišta u ovakvim situacijama. Ne samo da mogu da odlutaju daleko od kuće i da se izgube, već može da ih udari auto. Vaš ljubimac će biti sigurniji ako ga pustite u zatvoreni prostor. Ako živite u kući idealno je da pas bude unutra sa vama. U slučaju da nemate mogućnosti za to, poželjno je da bude zatvoren u boksu koji se nalazi što dalje od ograde, kako neka petarda ne bi zalutala ili u garaži, nikako pušten u dvorištu. Poželjno bi bilo mesto koje već poznaju. Obezbedite im činiju sa svežom vodom i njihove omiljene igračke. Gde god da ste smestili ljubimca, to mora da bude obezbeđen prostor, odakle neće moći da pobegne.

3. Obezbedite ljubimcu „sigurnu zonu“

Pripremite se na to da će vaša mačka ili pas oni da traže sigurno mesto u kući, gde će se osećati zaštićeno od buke. To su obično mesta ispod stola, ispod ili iza kreveta i slično. Ako živite u stanu ili će ljubimac biti sa vama u kući, bilo bi dobro da mu obezbedite kavez, transporter ili neki prostor u kome može bezbedno da se smesti. Iako na prvi pogled deluje nepotrebno ukoliko je ljumbimac već u kući, ovakva „sigurna zona“ će biti olakšanje i vama i životinj, jer je za njih prirodno stanje da se zavuku u svoju jazbinu. Kada počne vatromet ne otvarajte prozore. Ako treba spustite i roletne. Ukoliko za Novu godinu nećete biti kod kuće, ne ostavljajte svog ljubimca samog, bez nadzora. Odvedite ga kod nekoga na čuvanje. Nagradice i keksici, tople reči, kao i maženje, će mu biti od pomoći da prebrodi ovaj težak period.

4. Umirite ih „belom bukom“ ili suplementima za umirenje

Korišćenje takozvane „bele buke“, poput glasnog ventilatora ili radija, može skrenuti pažnju životinje sa buke koja dolazi spolja. Lekovi protiv anksioznosti za životinje, takođe mogu biti od pomoći. Postoji široki spektar opcija protiv anksioznost, uključujući feromonske difuzere i suplemente za umirenje. Ova rešenja su jedino efikasna za blagu anksioznost. Isto tako ona mogu odgovarati nekim zivotinjama, a na neke neće imati efekta. Za ozbiljnija stanja, konsultujte vašeg veterinar, koji će možda sugerisati i lekove na recept. Imajte na umu da sva ova rešenja najbolje funkcionišu ako započnete da ih primenjujete pre nego što vaš ljubimac postane uznemiren. Nekada je to i po nekoliko dana pre Nove godine.

5. Razgovarajte sa veterinarom o mogućim rešenjima

Ako ste prethodnih godina pokušali neke od ovih metoda i nisu urodile plodom, porazgovarajte sa vašim veterinarom na vreme. Zajedno pronađite najoptimalnije rešenje.

Većina ljubimaca će se po prestanku vatrometa vratiti u svoje normalno stanje. Ali za neke će ovo biti izuzetno traumatično iskustvo, koje može da rezultira gastrointestinalnim problemima, kao što su dijareja ili nedostatak apetita. Isto tako obratite pažnju i na dodatne znake stresa i obratite se veterinaru za savet, naročito ako ovo stanje duže potraje.

 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela