Pasta sa pestom od kelja

Sastojci:

  • 400 g paste, najbolje kraće: pene, makarone ili farfale
  • 250 g opranog kelja, iseckanog na trake
  • 75 ml maslinovog ulja, ekstra devičanskog
  • sok 1 velikog limuna
  • 1 čen belog luka
  • 170 g pinjola ili seckanih indisjkih oraha ili lešnika
  • so i biber po ukusu
  • 50 g parmezana (opcionalno)

Postupak: Razdvojte listove kelja, odstranite beli, tvrdi deo, pa svaki list dobro operite i ostavite u cediljci, da se dobro ocedi. Zatim svaki list isecite na tanje trake. Kelj prebacite u multipraktik i dodajte mu seckani beli luk, pinjole (zamena su seckani indijski orasi ili lešnici), rendani parmezan (opciono, ukoliko ne jedete mlečne proizvode), limunov sok (količinu odredite po svom ukusu), so i biber i polako dodajte maslinovo ulje. Blendajte smesu dok ne dobijete gustu i glatku ujednačenu masu. Probajte, po potrebi dodajte još soli i bibera. Ukoliko je smesa suvlja, dodajte joj malo ulja. Sve ponovo izjednačite.

Sada pređite na kuvanje paste. Sipajte hladnu vodu u veći lonac, posolite je i dodajte joj malo ulja. Kada voda proključa dodajte pastu i kuvajte je dok ne bude al dente, što znači da je pasta kuvana, ali blago čvrsta pod zubima. Procedite pastu i pustite je da se malčice prohladi, a zatim je prelijte pestom, koji ćete dodajući ga u manjim količinama, dobro sjediniti sa pastom.

Prijatno!

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela