11 stvari koje svaka žena treba da zna o štitnoj žlezdi

Jedna od deset žena će u toku svog života imati problem sa tireoidnom žlezdom. Bilo da je u pitanju neobjašnjiv nedostak energije, dobitak na težini ili iznenadna slaba koncentracija. Ova mala, ali moćna žlezda, smeštena na našem vratu, je česti krivac.

Problemi sa štitnom žlezdom mogu da utiču na naše sveukupno stanje, a neretko ih je teško identifikovati. Često se dešava da  simptomi poremećaja štitne žlezde oponašaju simptome depresije na primer ili menopauze. Čak do 60 % žena sa ovim problemom ni ne zna da ga ima.

Štaviše, dijagnoza hipotireoidizma, jednog od najčešćih oboljenja tireoidne žlezde, može biti sporna, jer mnogi lekari smatraju da rezultati ispitivanja ne pružaju uvek konačan odgovor. Zato bi trebalo da se informišete kako da sami prepoznate probleme, kako da pravovremeno odreagujete i kako da vodite računa o svom zdravlju na pravi način. Za početak šta sve treba da znamo o tireoidnoj žlezdi:

1. Štitna žlezda je mala elektrana

Žlezda u obliku leptira, koja se nalazi u osnovi vrata, često je povezana sa svime — od umora do viška kilograma — i to sa dobrim razlogom. Tireoidni hormoni utiču na gotovo svaki organ i proces u telu. Kako ovo funkcioniše: TSH – hormon koji stimuliše štitnu žlezdu i kojeg luči hipofiza u mozgu, govori tireoidi da proizvede i otpušta hormon tiroksin – T4, koji se zatim pretvara u upotrebljiviji oblik T3 hormon, koji je odgovoran za dugačku listu procesa koji se odvijaju u našem telu. Tireoidni hormoni utiču na srčani ritam, na menstrualni ciklus i plodnost, na stanje kostiju i osteoporozu, brzinu metabolizma i gubitak ili dobitak težine, na stanje kože, kose, na funkcije našeg mozga, raspoloženje, pamćenje, koncentraciju.

 

2. Problemi sa štitnom žlezdom prevladavaju kod žena

Oko 10 procenata žena boluje od neke vrste hipotireoidizma, kada štitna žlezda ne može da proizvede dovoljno tireoidnih hormona kako bi naš organizam funckionisano glatko i kako treba. Žene će osam puta češće doživeti problem sa tireoidnom žlezdom, u odnosu na  muškarce, a one starije od 60 godina imaju još povećani rizik. Manje česti oblike je hipertiroidizam, u kome se proizvodi previše hormona štitne žlezde. Ali zašto je to tako, još uvek nije razjašnjeno. Jedan od odgovora je da tireoidne ćelije imaju veliku količinu receptora za ženski hormon estrogen, a drugo moguće objašnjenje je da su hipo i hipertireoza povezane sa autoimunim oboljenjima, kojima su generalno žene više sklone u odnosu na muškarce.

3. Simptomi su u početku diskretni, ali veoma štetni na duže staze

Kada vaša štitna žlezda uspori, vi usporite. Vaš metabolizam gubi snagu, dešava vam se čest pad energije, hladno vam je i osećate slabost, broj srčanih otkucaja opada, vaša koncentracija i pamćenje slabe. Hipotiroidizam se takođe dovodi u vezu sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i sterilitetom. Suprotno se dešava sa hipertireoidizmom, koji dovodi do ubrzanja telesnih funkcija.

 

4. Hormonalne promene često mogu da se razumeju kao problemi štitne žlezde

Rizik od problema sa tiroidnom žlezdom se povećava sa godinama, a predmenopauza obično počinje u 40-im godinama. Pošto hipotireoidizam ima puno istih simptoma kao i predmenopauza, a to su zamor, neredovni periodi kao i dobitak na težini, ženama je teško na početku da odvoje ove dve stvari i da znaju šta je predmenopauza, a šta je od ovog posledica problema sa tiroidnom žlezdom.

Indicije da je vaš problem pre tireoidni, a ne izazvan menopauzom, jesu da imate porodičnu istoriju oboljenja sa štitnom žlezdom (što možete da proverite kod ženskih članova svoje porodice) ili imate autoimuno oboljenje kao što su dijabetes tipa 1 ili celijakija. Inflamacija uzrokovana autoimunom bolešću – kada vaš imuni sistem napada tiroidnu žlezdu – najčešći je uzrok hipotireoidizma.

 

5.  Svi lekari koriste iste testove kako bi proverili nivoe hormona tireoidne žlezde, ali se njihove preporuke mogu razlikovati

Prvi korak u istraživanju problema je da proverite nivo TSH testom iz krvi. Ako je vaš TSH visok, to može značiti da vaša štitna žlezda ne funkcioniše dobro i da vaše telo pokušava da oslobodi više TSH da bi poslalo signal žlezdi da se pokrene. Šta su to „normalni“ nivoi može hormona biti subjektivno. Mnogi lekari smatraju da je normalni opseg za TSH od 0,4 do 4 µIU/mL, tako da, ako su vaši rezultati testova unutar ovog, referentnog opsega, lekar vam možda neće predložiti terapiju. Ima i lekara, uglavnom pripadaju integrativnoj medicini, koji će vam odrediti terapiju, iako su rezultati u referentnom opsegu, ali vi imate simptome. Da bi se dobila kompletnija slika i bolji uvid u funkcionisanje i stanje vaše štitne žlezde potrebno je uraditi i analize hormona T3 ili T4.

 

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela