8 načina da usporimo i prigrlimo jesen

Kada ste zauzeti balansiranjem između posla, porodice i ostalih obaveza, vrlo lako se desi da novo godišnje doba samo proleti, a da ga vi niste ni primetili. Ali ako usporite, ili čak zastanete da pomirišete ruže, ili u ovom slučaju miris jeseni u vazduhu, primetićete promenu u sebi. Zato evo nekoliko načina da usporite i zaista uživate u novom godišnjem dobu.

1. Provedite vreme u prirodi

Kada ste poslednji put bili u gradskoj šumi ili obližnjem parku? Kada ste poslednji put zaista posmatrali boje lišća, udisali vazduh punim plućima i bili svesni trenutka u kome ste? Jesen je divan deo godine, kada nas priroda obraduje svojim koloritom i mirisima, a sunce još uvek toplo greje. Zato vam preporučujemo laganu šetnju kroz prirodu, otkrivanje neotrkivenog ili ponovno otkrivanje poznatog uz usmerenu pažnju na detalje, zvuk lišća, koru drveta, slučajne prolaznike. Dajte svojoj kreativnosti na volju, zabeležite trenutke svojim telefonom. Mnoge stvari su prolazne, ali ne i uspomene.

2. Ispunite svoj dom mirisima jeseni

Nema ničeg tako jesenjeg kao što su miris jabuke, cimeta i bundeve koji se širi kućom. Jednostavan način da vam dom prijatno i toplo miriše jeste da u posudu sa vodom ubacite nekoliko štapića cimeta, karanfilića, kriški jabuka i koru od pomorandže i zagrejete ih. Isto tako će vas oraspoložiti i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji koje ste ukapali u posude za hidriranje radijatora.

3. Udovoljite svojoj želji da se utoplite

Kako dani postaju sve kraći, a temperature sve niže, poželećete da se ugnjezdite ispod toplog pokrivača sa knjigom, koja već duže čeka da je uzmete u ruke. Odvojite vreme za sebe, makar to bilo pola sata, kada ćete se osamiti, a društvo će vam praviti omiljeni čaj, dobar film ili odlično štivo.

4. Prilagodite odeću novoj sezoni

Novo godišnje doba nije izgovor da odete u šoping i kupite komade po najnovijem brzo prolaznom trendu. Dovoljno je da unesete po koju jesenju boju u vašu garderobu. Sada je i odlično vreme da proberete letnju garderobu, odvojite ono što više nećete nositi, a preostalo odložite i zamenite odećom za hladnije vreme.

5. Uvrstite u svoj meni  plodove jeseni 

Sada je idealno vreme da uvedete sezonsko voće i povrće u svoje jelovnike. Probajte nove recepte, eskperimentišite. Listajte po starim kuvarima, inspirišite se food blogovima, skinite onaj pretis lonac sa gornje police, zamenite lagana jela onim za tople dane i uživajte u čorbicama svih boja i ukusa.

6. Planirajte jesenje zabave

Piknik u prirodi za vikend. Što da ne? Cela porodica, najbliži prijatelji ili samo vas dvoje. Ili pozovite prijateljice na kafu i slatki zalogaj po novom receptu.

7. Iskoristite taj dodatni jutarnji čas kada se časovnik vrati unazad

Jesenje računanje vremena kod većine izaziva žal za sve kraćim danom, a malo nas razmišlja da smo u prednosti, jer dobijamo jedan čas više. Razmislite kako da iskoristite to poklonjeno vreme. Da li ćete ga provesti uz vežbe istezanja u krevetu, ili u jutarnjoj tišini još uspavane kuće, dok uz zeleni čaj planirate svoj novi dan. Izbor je na vama, a dragoceno vreme je bonus.

8. Probajte nešto novo

Da li će to biti neki novi hobi ili ćete krenuti u istraživanje novih mesta po vašem gradu? Interesujte se za koncerte, predstave, predavanja, okupljanja, promocije. Ima toliko toga čime možete da upotpunite svoj društveni kalendar, uživate, upoznate nova lica i osvežite se novom energijom.


Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela