Topla zimska salata od kinoe

Ovu salatu možete servirati kao glavno jelo ili kao prilog. Kinoa je pseudo žitarica bogata proteinima, koja u svom sastavu sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina.

Sastojci:

  • 300g kinoe
  • so i biber po ukusu
  • 100g seckanog praziluka na kolutiće, uključujući i zelene peruške
  • 1 veća šargarepa, rendana
  • 200 g zamrznutog graška, prethodno odleđenog do sobne temperature
  • 400 g crvenog pasulja iz konzerve, prethodno ispranog
  • 100 g pečenog, neslanog kikirikija
  • 100 g sušenih brusnica
  • 30 ml maslinovog ekstra devičanskog ulja
  • 15 ml pirinčanog ili jabukovog sirćeta
  • sitno seckani sveži peršun po ukusu

Uputstvo: grašak izvadite unapred iz zamrzivača i prebacite ga u posudu gde će se odmrzavati do sobne temperature. U posudu za kuvanje stavite oko 650 ml vode da proključa. U nju dodajte kinou i malo soli. Smanjite temperaturu i kuvajte kinou uz povremeno blago mešanje sve dok zrno ne omekša i upije svu vodu. Probajte kinou da li je sasvim kuvana. Kinou zatim prebacite u veliku činiju. Dodajte praziluk, šargarepu, grašak, crveni pasulj, brusnicu i kikiriki. Sastojke dobro izmešajte. Salatu pospite solju, biberom i svežim peršunom i zalijte maslinovim uljem i sirćetom.

Pre serviranja sve sastojke u činiji još jednom dobro promešajte.

Savet: kinou možete da zamenite integralnim pirinčem, a umesto kikirikija koristite neki drugi orašasti plod po želji. Ukoliko nemate pirinčano sirće upotrebite jabukovo, koje će svojim blagim voćnim ukusom istaći svežinu i ukuse ove izuzetno prijatne i zdrave salate.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 podela