Sreća je u malim stvarima

Sreća na duže staze je teško održivo stanje, a razlog leži u našoj moći adaptacije. Mi se po prirodi stvari na svako zadovoljstvo u životu, pre ili kasnije naviknemo, pa u njemu ne uživamo više kao onda kada je ono predstavljalo novinu. Ali dobra strana priče je da postoji način da nam nekadašnja zadovoljstva opet znače. Za početak treba da ih se odreknemo. Ovim ćemo, kada se budemo ponovo vratili tim istim aktivnostima ili malim ritualima, ponovo biti u mogućnosti da u njima uživamo.

Recept je jednostavan — odreknite se sitnica koje vam pružaju zadovoljstvo na nedelju dana. Kada im se budete ponovo vratili, sa većim uživanjem nego ikada ćete ih ceniti.

Potrebno vreme

Nedelju dana. Probajte da se svakog meseca odreknete nekog zadovoljstva na nedelju dana.

Kako

  1. Izaberite nešto u čemu redovno uživate ili mu imate neograničen pristup. Dobar izbor može biti jutarnja kafa, čokolada, gledanje televizije, aktivnosti koje su vam postale rutina.
  2. Prvi dan dozvolite sebi da se prepustite onome što biste i obično radili. Pojedite čokoladu bez uzdržavanja, popijte jutranju kafu bez preteranog razmišljanja, provedite vreme na društvenim mrežama ili ispred TV-a.
  3. Zatim narednih nedelju dana nemojte sebi dozvoliti da uopšte taknete ova zadovoljstva. Ako se odreknete čokolade, uzdržite se od bilo koje hrane koja je sadrži, ako se odreknete TV-a pokušajte da ne gledate ni video na telefonu.
  4. Kada prođe nedelju dana dozvolite sebi da se ponovo opustite. Kako to budete činili obratite pažnju na kako se osećate i da li primećujete prijatna iskustva, poseban ukus i teksturu čokolade, koju ranije niste pirmećivali, ili aromu i jačinu kafe, koju ste automatski ujutru pili. Kako se sada osećate? Raspoloženo?
  5. Pokušajte da prođete kroz ovaj isti proces sa drugim zadovoljstvom sledećeg meseca, a između ovih nedelja apstinencije pokušajte da usmerite pažnju na mala svakodnevna zadovoljstva. Šta je to u čemu uživate dok ga obavljate? Šta je to što to nešto čini posebnim i kako se vi osećate zbog toga?

Razlog za izgubljenu i ponovo pronađenu sreću u malim stvarima jeste  naša „hedonistička adaptacija“, koja predstavlja tendenciju ljudi da se naviknu na prijatne stvari i zbog toga u njima vremenom manje uživaju. Privremeno odvikavanje od prijatnih aktivnosti neutrališe osećaj indiferencije koji smo razvili prema njima i stvara anticipaciju, pa čini da kada mu se vratimo, staro iskustvo osetimo kao novo i izbudljivo. Mi često pretpostavljamo da je više bolje i da najveće zadovoljstvo treba da dođe iz obilja i prepuštanja zadovoljstvu, ali istraživanja sugerišu da je određeni stepen oskudice i suzdržavanja korisniji za našu sreću.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela