Snaga čaja

Leti nema ničeg boljeg od čaše hladnog čaja, pa još sa kockicama leda. Ali zimi, savršena vruća šolja ovog napitka će vas sigurno ugrejati i oraspoložiti. Čaj ne samo što okrepljuje, već ima mnoga pozitivna dejstva na naše zdravlje. 

Čaj sadrži supstance koje smanjuju rizik od dijabetesa, bolesti srca, raka i drugih zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak i holesterol. Antioksidansi i antiinflamatorne supstance, koje se zovu polifenoli, su odgovorne za ova pozitivna dejstva. Istraživanja pokazuju da polifenoli pomažu u regulisanju šećera u krvi (glukoze) i smanjuju povećane nivoe oksidansa koji mogu uzrokovati štetu, kao što je oštećenje arterijskih zidova, kao i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Šta je u vašoj šolji

Mi čajem nazivamo mnoge stvari koje se potapaju u toplu vodu, ali tehnički čaj se pravi samo od lišća i pupoljaka zimzelene biljke Camellia sinensis,  od davnina poznate u Kini i Indiji.

Svi pravi čajevi – beli, zeleni, oolong, crni i pu’er –  napravljeni su od lišća iste vrste, Camellia sinensis. Razlike među vrstama čaja nastaju tokom njegove obrade i oksidacije, koja počinje nakon što se list ubere sa biljke. Uopšteno govoreći, što se više obrađuju, listovi čaja sadrže manje polifenola.

Beli čaj se minimalno obrađuje i ne prolazi kroz oksidaciju. On zadržava prirodne antioksidanse, ali ne razvija puno ukusa, boje i kofeina. Za njega je karakterističan sladak ili cvetni ukusi.

Zeleni čaj prolazi kroz minimalnu oksidaciju. U Kini se tradicionalno prži u velikim tiganjima, a u Japanu se pari. Obrada čaja na ovakav način mu daje više ukusa i omogućava pojavu kofeina. Za zeleni čaj su karakteristični ukusi trave i zemlje, uz po koju slatku notu.

Oolong je delimično fermentisan čaj. Fermentacija je proces zrenja sveže ubranog lista čaja. Dodatni korak u njegovoj obradi je njegovo gnječenje, tokom koga se oslobađa dodatna aroma. Kombinacija gnječenja i delimične fermentacije daju oolong čaju cvetni i zemljani ukus. Tamniji oolong može imati puterasti ili dimljeni ukus. Oolong ima nešto više kofeina i manje antioksidanasa od zelenog čaja.

Crni čaj je potpuno fermentisan, što uzrokuje formiranje kofeina i tanina, koji mu daje gorak ukus. Crni čaj ima najoporiji ukus od svih prethodno navedenih, kao i najveću količinu kofeina, ali i najmanje antioksidanasa. Crni čaj predstavlja osnovu za mnoge ukusne mešavine, naročito ledenih čajeva, kao i za spravljenje chai napitka.

Pu’er čaj se tradicionalno pravi u Kini od fermentisanih i sasušenih odstojalih listova. Smatra se crnim čajem, a obrađeno lišće se presuje u kolače.

Biljni čajevi se prave od mešavina sušenog bilja, začina, voća i cveća. Pripremaju se kao i pravi čaj, potapanjem u vrelu vodu, ali ovi čajevi ne sadrže lišće Camellie sinensis. U ove čajeve spada i crveni čaj, rooibos.

Lepota je u pravoj mešavini

Uukusi, od cvetnog do voćnog i začinjenog, mogu se dodati bilo kojoj vrsti čaja. Na primer, mešavina belog čaja sa laticama ruže, mente i lavande ima izuzetan profil ukusa. Masala chai sa začinima – koji predstavlja mešavinu čaja, biljaka i začina – se ispija sa uživanjem širom sveta. Chai napitak se spravlja od crnog čaja, kome se dodaju začini, najčešće đumbir, kardamom, cimet, komorač, karanfilić i crni biber – mešavina koja pozitivno utiče na imuni sistem. Za đumbir se veruje da pomaže varenju, poboljšava cirkulaciju, podstiče imuni sistem i smanjuje zapaljenje. Kardamom pomaže varenje i jača imuni sistem. Cimet reguliše nivo šećera u krvi i ima antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo. Komorač sadrži vitamin C, kalijum i vlakna. Karanfilić umanjuje bolove i ima antibakterijska svojstva. A novo istraživanje pokazuje da crni biber utiče na naš metabolizam i smanjuje skladištenje masnoća.

Zelena matcha

Verovatno ste primetili zeleni matcha čaj u bolje opremljenim supermarketima ili u karti pića u nekim od kafea. Matcha u prevodu znači „čaj u prahu“, tako da se za razliku od ostalih čajeva, kada se potapaju osušeni listovi, ovde piju listovi koji su u obliku finog praha, koji se zatim meša sa vodom. Smatra se da jedna šolja matcha čaja poseduje nutritivne kvalitete koliko i 10 šolja obično pripremljenog zelenog čaja, a sadrži preko 100 puta više antioksidasata i oko tri puta više kofeina od 1 šolje zelenog čaja. Matcha ima specifičan i veoma neobičan ukus, na koji se treba navići.

Ako se odlučite za matcha čaj, potražite čistu, organsku i kvalitetnu matchu i uživajte u njoj umereno. Budite oprezni sa jeftinim matcha čajevima, jer je niska cena znak lošeg kvaliteta. Matcha čajevi se rangiraju po kvalitetu, tako da su najfiniji i najskuplji za spavljanje napitaka, dok su oni slabijeg kvaliteta obično za kuvanje, pripremu kolača, soseva i ostalih recepata.

Većina čajeva i biljnih čajnih napitaka je bezbedna za piće, ali kada su takozvani dijetalni, odnosno čajevi za mršavljenje u pitanju, budite veoma oprezni. Američka FDA upozorava naročito na one čajeve i suplemente za mršavljenje koji u svom sastavu sadže gavez, efedru, koru vrbe, lobeliju, germander, čaparal, bukvu i druge biljke i biljne sokove.

Zanimljivosti o čaju

  • Čaj je drugo najpopularnije piće na svetu, nakon vode. Skoro tri miliona tona čaja se proizvodi svake godine, širom sveta.
  • Čaj je odlična nekalorična alternativa dijetalnim pićima, koji su puni aditiva, veštačkih aroma i veštačkih zaslađivača. 
  • Obradujte sebe leti, napravite ledeni mojito sa nanom, tako što ćete u bokal hladnog čaja ubaciti sveže listove nane i blago ih izgnječiti, da puste aromu. 
  • Ledeni čaj je nastao 1904. godine na Svetskom sajmu u St. Louisu. Jedan trgovac čajem je želeo da ponudi besplatne uzorke vrućeg čaja posetiocima, ali kako je vreme bilo vruće, niko nije bio zainteresovan. Zato se on dosetio da u čaj ubaci led, što se pokazalo kao veliki hit.

Sveže pripremljeni čist čaj je 100% prirodan, bez masnoća, bez kalorija, bez glutena, bez šećera i bez konzervansa. Neka on postane deo vaših zdravih navika.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
26 podela