Salata od tikvica i komorača sa lešnikom i začinima

Ova salata je odličan izbor za lagani ručak, toplo predjelo ili prilog uz jelo od ribe ili piletine, ukoliko jedete životinjske proteine.

 

Sastojci:

za 4 osobe

4 veće zelene tikvice
4 velike žute tikvice
2 čena belog luka, sitno seckanog
nekoliko grančica svežeg ruzmarina
75g  ekstra devičanskog maslinovog ulja i još malo za sotiranje povrća
15ml crvenog vinskog sirćeta *
½ kašike dižon senfa
100g pečenih lešnika, sitnije seckanih
1 kašičica sveže nane, sitno seckane
2 mala komorača ili ¼ velikog komorača, tanko sečenog na šnite

* umesto sirćeta možete napraviti gremolatu ili salatu preliti limunovim sokom. Gremolatu ćete napraviti od rendane korice ½ limuna, 1 velikog sitno seckanog čena belog luka i 1 kašike sitno seckanog svežeg peršuna, kojima ćete dodati maslinovo ulje dok ne dobijete dresing.

 

Postupak: Ukoliko koristite organske tikvice, dobro ih operite i neoljuštene ih tanko isecite po dužini na šnite. U protivnom oljuštite tikvice i isecite ih na šnite. Sipajte ulje u plitak tiganj i propržite na srednjoj temperaturi malo belog luka i grančicu svežeg ruzmarina. Zatim pojačajte temepraturu i u istom tiganju kratko propržite tikvice, po nekoliko od jednom, dok ne omekšaju i blago porumene. Svaki put u tiganj dodajte ulje, beli luk i ruzmarin, sve dok ne završite sve tikvice. Umesto sotiranja u plitkom tiganju, tikvice možete da izgrilujete na rebrastom tiganju. Kaka su koje tikvice gotove, stavljajte ih u duboku činiju, koju ćete prekriti providnom, prijanjajućom folijom. To će omogućiti povrću da nastavi da se kuva u pari.

U manjoj činiji pripremite vinegret, tako što ćete pomešati 75g maslinovog ulja sa crvenim vinskim sirćetom i senfom. Tikvice prebacite u činiju za serviranje, dodajte im komorač, lešnik i nanu i sve zajedno prelijte gotovim vinegretom.

Još recepata sa komoračem pogledajte ovde.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela