Salata od batata i  bulgura sa keljom, avokadom i karfiolom

Ukusna kao obrok, odlična kao prilog

Za četiri osobe, priprema 15 minuta, kuvanje 25 minuta.

Sastojci:

  • 4 batata srednje veličine, isecena na tanje kriške
  • 2 crvena luka, isečena na kriske
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 90ml maslinovog ulja
  • 130g bulgura
  • 1 čen pasiranog belog luka
  • 1 srednja glavica karfiola
  • 125g kelja, iseckanog
  • 2 avokada, oljuštena i isečena na kockice
  • 1⁄2 veze peršuna, krupnije sečenog
  • So i biber po ukusu  
  • 3 kašike bundevinih i suncokretovih semenki

Za dresing:

  • Sok od dva limuna
  • 1 kašika meda
  • 1⁄2 kasike senfa sa celim zrnom slačice
  • 100ml maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Postupak: Zagrejte pećnicu na 220ºC. U posudi pomešajte alevu papriku sa pet kašika maslinovog ulja. Zatim smesi dodajte batat i luk i sve dobro izmešajte. Povrće stavite u pleh obložen pek papirom da se pece 20 minuta ili dok se ne karamelizuje. Povremeno promešajte povrće, kako bi se ravnomerno ispeklo. U manju šerpu stavite bulgur i prelijte ga hladnom vodom. Voda neka proključa, a zatim smanjite temperaturu da voda vri 8-10 minuta ili dok bulgur ne omekša.  Ocedite ga, isperite bulgur i ostavite po strani.  U šerpi zagrejte ostatak maslinovog ulja sa belim lukom i kratko proprižite, a zatim dodajte karfiol, čije ste cvetove prethodno usitnili u procesoru na veličinu zrna pirinča. Karfiol kuvajte dva minuta, a zatim mu dodajte kelj, isečen na trake i kuvajte sve zajedno dok kelj ne poprimi svetlo zelenu boju. Napravite dresing po receptu, a zatim sve sastojke prebacite u veliku činiju, dodajte avokado i dobro prelijte dresingom. Po potrebi dosolite, a zatim pospite semenkama bundeve i suncokreta.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
0 podela