Recepti sa komoračem

Komorač je dvogodišnja korenasta biljka, koja pripada porodici šargarepa. U poslednje vreme možete ga naći i kod nas na tržištu. Ukus mu je sličan anisu i sladiću, a kada se ispeče, postaje blag i slatkast. Komorač je povrće bogato vitaminom C i kompleksom vitamina B, kao i manganom i magnezijumom. U kulinastvu se koriste njegovo lišće, koje izgledom podseća na mirođiju, semenke kao začin i koren, koji se često kombinuje sa drugim povrćem kao i voćem u toplim prilozima ili svežim salatama. Poreklom je iz Sredozemlja, gde se i najčešće koristi u kulinarstvu.

Ako ga do sada niste koristili u jelima, evo kako koren komorača pripremiti za upotrebu: Isecite vrh komorača iz koga polaze stabljike, a zatim preostali deo korena presecite na pola i iz svake polovine uklonite središnji deo, koji je tvrd. Ostali deo namirnice isecite po dužini na kriške debljine koja vam odgovara za recept. Ukoliko ga termički obrađujete može deblje, ukoliko ga koristite svežeg u salatama, onda ga isecite na veoma tanke šniti.

Pečeni komorač sa ruzmarinom, orasima i mrvicama hleba

Sastojci:

Crveni pirinač, bundeva, komorač i cvekla

Ukoliko nemate crveni pirinač, zamenite ga integralnim, braon pirinčem, koji sto tako ima orašasti ukus.

 Sastojci:
  • 600 g tikvice, isečene na sitnije kockice
  • 300 g šargarepe, isečene na kolutove 2 cm debljine
  • 3 crvene cvekle, isečene na sitnije kockice
  • 1 komorač, koren, isečen na kriške 1 cm debljine
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • so i biber
  • beli luk u granulama ili 3 čena svežeg belog luka, rendanog
  • 200 g integralnog ili crvenog pirinča
  • sveži peršun, sitno seckani
  • 1/2 kašika sirćeta
  • 1/2 kašike soja sosa*

Uputstvo: Pirinač pripremite dan ranije. Pisali smo koliko je za zdravlje važno da praviloo pripremimo pirinač, što možete pročitati ovde.  Ugrejte rernu na 200 °C. Svo iseckano i povrće prebacite u pleh obložen pek papirom, posolite, pobiberite i prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. Pecite ga oko 40 minuta. Sa vremena na vreme ga promešajte, kako bi ravnomerno omekšalo i dobilo boju. Pred sam kraj pečenja povrća, pospite beli luk u granulama ili mu dodajte 2 čena svežeg, rendanog belog luka. Sa strane pripremite dresing. U činiji pomešajte sirće, 1 čen belog luka izrendanog, 1/2 kašiku soja sos i sveže seckani peršun. Poslužite tako što ćete preko pirinča servirati povrće, a zatim sve preliti dresingom.

*Soja sos se pravi od fermentisanih sojinih zrna, uz dodatak soli, vode, a neki recepti sadrže i žitarice. Soja sos ima specifičan, prijatan i veoma slan ukus i koristi se kao univerzalni dodatak jelima. Na tržištu postoji i soja sos sa manjom količinom soli. Iako potiče iz Kine i tradicionalno se koristi u azijskoj kuhinji, široko je prihvaćen i u zapadnjačkoj kuhinji, gde ga možete koristiti u marinadama, pilavima i različitim jelima sa pirinčem, supama, svežim salatama, kao i u receptima sa povrćem. Neotvoreni soja sos treba da se drži na tamnom i hladnijem mestu. Kada je bočica otvorena, najbolje ga je držati u frižideru.

Oznake: , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
16 podela