Ragu od pečuraka sa papardelama od povrća ili testenine

Ovo ukusno i aromatično jelo je savršeno kada nastupi hladan period godine. Može da se priprema sa testeninom ili korenastim povrćem. Po želji umesto paškanata možete da koristite kelerabu ili koren celera. Ako se odlučite za testeninu, najbolje je izabrati dugačku i široku pastu poput papardela.

Sastojci za 2 osobe

  • 15 g suvih lisičarki
  • 4 srednje rudnjače
  • 4 veća šampinjona
  • 1 čen belog luka
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašike suve majčine dušice
  • 2 kašike krem sira od soje  ili maskarpone sira ili neutralne pavlake *

*količinu sira ili pavlake dodajte po ukusu

Za papardele od povrća

  • 2 velike šargarepe
  • 2 velika paškanata
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike suvog peršuna

ili

Testenina

  • 200 g široke trakaste testenine poput papardela

Popstupak: Suve lisičarke stavite u činiju i prelijte vrućom vodom, prekrijte ih i ostavite 10 minuta sa strane. Rudnjače isecite na kockice, a šampinjone na listove. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i njemu dodajte oljušten i izgnječen beli luk. Kada luk počne da omekšava, dodajte mu rudnjače i šampinjone. Kuvajte ih na umerenoj temperaturi nekih 10 minuta uz mešanje, sve dok ne poprime tamniju boju i postanu mekše. Sledeće dodajte dobro oceđene i iscepkane lisičarke i vodom u kojoj su lisičarke bile, sve nalijte da ogrezne. Pečurke kuvajte na nižoj temperaturi nekih 20 minuta dok voda ne ispari. Pred kraj dodajte majčinu dušicu, posolite i pobiberite po ukusu. U gotov ragu, blago prohlađen, dodajte sir od soje ili maskarpone po želji. Možete i neutralnu pavlaku. Ukoliko dodajete pavlaku, vratite tiganj na ringlu i sve prokuvajte par minuta na srednjoj temperaturi dok se pavlaka ne zgusne.

Papardele od povrća: Oljuštite šargarepu i paškanat, a zatim ih isecite na duge trake koristeći ljuštilicu za povrće. U tiganju zagrejte 3 kašike maslinovog ulja i dodajte im trake od povrća, posolite i pobiberite i kuvajte ih na srednjoj temperaturi dok blago ne omekšaju, nekih 7-10 minuta. Povrće treba da je omekšalo, ali zadržalo svoju hrskavost. Pred kraj kuvanja povrću dodajte peršun.

Umesto povrća možete koristiti i papardele od testa, a kako savršeno skuvati pastu naći ćete na ovom linku. Na tanjir servirajte papardele od povrća, pa ih prelijte raguom od pečuraka.

Prijatno!

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela