Pica sa smokvama i kozjim sirom

Slatke smokve odlično pariraju prepoznatljivom ukusu kozjeg sira u ovoj jedinstvenoj kombinaciji.

Sastojci za toping:

  • maslinovo ulje
  • 1 manji crveni luk, isitnjen na kockice
  • 4 velike smokve, isečene na pola
  • 1 kašika balsamiko sirćeta
  • malo šećera
  • 150 g kozjeg sira
  • čvsta kruška
  • rukola

Postupak: U pliću šerpu zagrejte kašiku maslinovog ulja, pa joj dodajte isitnjenu glavicu crvenog luka. Dinstajte 5 minuta uz malo dodate vode. Kada je luk omekšao dodajte mu smokve isečene na četvrtine, kojima ste prethodno skinuli peteljku, kašiku balsamico sirćeta i malo vode. Sve zajedno kuvajte nekih 20 minuta, uz povremeno dodavanje vode po potrebi i mešanje, kako bi se sastojci sjedinili u srednje gusti džem, kome slobodno ostavite po koji komadić smokve . Džem probajte, pa ukoliko blago rezi, dodajte prstohvat šećera i sve dobro promešajte.

Ovako spravljenu smesu ostavite da se prohladi, a u međuvremenu razvijte testo za picu i stavite je u zagrejanu rernu da se peče nekih 5 minuta. Zatim izvadite testo, premažite ga slojem džema od smokava i pospite iscepkanim komadićima kozjeg sira. Vratite picu da se peče, dok testo ne porumeni i korica postane hrskava.

Toplu picu pre služenja pospite tankim šnitama kruške i svežim listovima rukole. Sve zalijte sa kojom kapi maslinovog ulja.

 

Smokve su voće jedinstvenog i slatkog ukusa, koje poseduje istovremeno i meku i hrskavu teksturu, koja dolazi od njenih sitnih i skrivenih semenki. Smokva raste na drvetu Ficus carica, ali iako se smatra voćem, smokvin plod je zapravo cvet preokrenut iznutra. Cvetovi smokve cvetaju unutar oble kruškolike opne, koja kasnije sazreva u voće koje jedemo. Svaki smokvin cvet iznutra proizvodi jedno seme, koje smokvi daje prepoznatljivu hrskavost.

Plodovi smokve su bogati vlakanima i prirodnim šećerima i dobar su izvor minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i bakra, kao i antioksidanasa vitamina A, E i K. Zbog svoje delikatnosti sveže ih treba čuvati u frižideru do dva dana, a prati isključivo pre upotrebe.
Zahvaljujući svom diskretnom i blago slatkom ukusu, smokve su prilagodljive i rado korišćene u raznovrsnim  receptima i neverovatnim kombinacijama sastojaka.

Oznake: , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
14 podela