Pasta sa pestom od badema, bosiljka i paradajza „alla trapanese“

Pesto jednostavno znači „gnječeni sos“, od kojih je najpoznatiji alla genovese, koji se pravi od bosiljka, pinjola, pekorino ili parmezan sira i potiče iz Đenove, prestonice italijanske provincije Ligurije. Ali kao što je svim Italijanima i zaljubljenicima u italijansku kuhinju poznato, samo Ligurijanci prate stroga pravila kada je u pitanju pesto, svi ostali prate svoju inspiraciju i kreativnost.

Ako život već zna da bude komplikovan, kuvanje to sigurno ne treba da bude, zato je divno kada uzmete sastojke kao što su bademi, aromatični bosiljak, paradajz i beli luk i dolijete maslinovog ulja tek toliko da ih sjedini, dok vam ukus i tekstura ne postanu nepcu ugodni. E to je onda pesto alla trapanese. Ovaj sos, poreklom iz mesta Trapani na Siciliji, je mekani, tečni preliv boje koja nastaje kada se kombinuju zeleni bosiljak i crveni paradajz, dok mu je ukus nesumljivo bosiljkast, ublažen kremastim bademima, sa malim hintom belog luka.

Zadovoljsto u spravljenju ovog preliva je zapravo u tome što se sastojci ne mere: mnogi prave ovaj sos odokativnom metodom, dodavajući sastojke u odnosu koji im prija. Tu su velika gomila listova bosiljka, jedna šaka blanširanog badema, jedan do dva čena belog luka, prstohvat soli i fina mera maslinovog ulja (recimo 120 ml). Zatim dodate tri oljuštena paradajza i sve ponovo izmešate, u blenderu ili lagano u avanu sa tučkom, onako starinski, dok ne postane glatko i kremasto ili do gustine koju želite. Kao i uvek u kuvanju, krajnji rezultat probajte i ukus prilagodite sebi pre nego što sos pomešate sa testeninom.

Paradajz čini pesto alla trapanese mekšim od svog ligurijskog rođaka, čineći ga da  savršeno oblaže testenine trakastih formi.

Sicilijanska pasta, koja se zove busiate – oblika duge spirale obmotane oko svoje ose – idealna je za pesto alla trapanese, a odlično se slažu i fusilli, caserecce, linguine, tagliatelle, spaghetti ili jednostavno bilo koja testenina koju već imate u kući. Iako paradajz u sastavu sosa znači da je preliv samim tim ređi, slobodno možete u njega dodati malo vode u kojoj ste kuvali pastu. Ako želite da jelo pre serviranja pospete sirom, slana rikota ili pekorino su odličan izbor, a ukoliko ste na biljnoj ishrani, tu je zamena, nutritivni kvasac.  Za autentičan doživljaj, uz ovo jelo pripremite i tikvice, jer se na Siciliji one često služe uz pastu sa pestom alla trapanese. Isecite ih uzdužno na šnite debljine nekoliko mm, zatim ih premažite maslinovih uljem i grilujte na rebrastom tiganju. Služite ih položene na pastu, preko sosa.

A  za sve koji volite da imate tačne mere, sledi tačan recept.

Sastojci:

za 4 osobe

za pesto

  • oko 70g svežih listova bosiljka
  • 100g blanširanih badema
  • 1–2 čena belog luka
  • prstohvat soli
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 300g zrelog paradajza, oljuštenog
  • 500g suve paste (busiate, fusilli, caserecce, tagliatelle)

za tikvice

  • 3 srednje tikvice, sečene uzdužno na šnite
  • maslinovo ulje za premazivanje
  • pekorino, slana rikota, parmezan ili veganska opcija sira

Postupak: napravite pesto tako što ćete sveže lišće bosiljka staviti u multipraktik zajedno sa bademima, belim lukom, prstohvatom soli i maslinovim uljem. Sve sjedinite dok ne dobijete grubu smesu. Zatim dodajte oljušteni paradajz i ponovo sve mešajte dok ne dobijete gustinu i teksturu koju želite. Probajte i po potrebi dosolite.

Za pastu: u veliku šerpu kipuće vode dodajte prstohvat soli, a zatim pastu kuvajte dok ne postane al dente. Dok se pasta kuva, oljuštite tikvice i isecite ih na uzdužne šnite debljine 5 mm. Ugrejte rebrasti gril tiganj, premažite obe strane svake šnite i grilujte ih dok ne poprime tamnije zlatnu boju. Ukoliko želite tikvice pospite sveže rendanim sirem dok su još vrele.

Kada je pasta gotova u veliku praznu činiju sipajte polovinu pesta. Ocedite testeninu, ali sačuvajte jednu šolju vode u kojoj se pasta kuvala, zatim pastu dodajte u pesto i mešajte, uz lagano dodavanje ostatka pesta. Ukoliko želite malo manje gust sos, koji će bolje da obložiti svaki delić paste, dodajte malo vode u kojoj ste kuvali testeninu. Ovako zgotovljenu pastu sa pestom sipajte u tanjire i na svakom servirajte nekoliko šnita grilovanih tikvica. Po želji dodajte još malo svežeg bosiljka ili sveže rendanog sira.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela