Obnovljiva emotivna, fizička i umna energija našeg tela — 1. deo

Da li ste fizički, emotivno ili mentalno iscrpljeni? Možda i jedno i drugo i treće. Bez obzira koja energija vam nedostaje, postoje načini da je obnovite.

Iscrpljeni ste, istrošeni, izmoždeni. Nazovite vaše stanje kako želite, ali mnogi od nas se osećaju umorno. Za ovakav osećaj možemo da krivimo nedostatak sna, jer smo do neko doba umesto da spavamo, proveravali društvene mreže na mobilnom telefonu u krevetu, ili smo gledali najnoviju epizodu serije koju pratimo, ili nas je nešto treće nas držalo budnim, ali ako je verovati ekspertima, postoji način da se nosimo sa energetskom krizom i to uspešno.

„Mi se toliko fokusiramo na činjenicu da se umorno i loše osećamo, da lako zaboravljamo da naši nivoi energije mogu kako da se isprazne, tako mogu i da se napune“, kaže Thomas W. Britt, profesor psihologije na Clemson univerzitetu i koautor knjige Thriving under Stress:Harnessing Demands in the Workplace.  Nivoi energije variraju od osobe do osobe, kako profesor Britt napominje i svakog od nas će iscrpeti ili energijom napuniti različite stvari. „Ako poznajete sebe dobro, možete svesno da napravite izbor koji će vam pomoći da u toku dana imate više energije.“ Tajna je da identifikujete koje aktivnosti vas icrpljuju, a koje vas ispunjavaju.

Tri različita tipa energije

Radite na nekom projektu satima i mozak vam više ne funkcioniše koliko ste iscrpljeni, ali evo prijatnog iznenađenja: iako mislite da u vama nije ostao ni jedan atom snage, verovatno imate još dosta goriva, samo treba da promenite aktivnost, da na primer nazovete prijateljicu i popričate malo sa njom ili izađete u baštu i posvetite se malo cveću. „Postoje zapravo tri kategorije energije — fizička, emotivna i mentalna — i ako se jedna od ovih energija ispazni, druge dve ćete imati i dalje dovoljno. Vrlo je moguće da ćete po svojoj prirodi imati mnogo više energije jednog tipa, nego druge dve. Na primer, nekim ljudima nije ništa da prepešače deset kilometara, ali će ih jedan izveštaj, koji moraju da napišu, neverovatno iscrpeti.

Dobro razumevanje ova tri tipa energije je ključ za svakodnevno dobro energetsko balansiranje. Za početak treba da prepoznate koji tip energije po prirodi najviše posedujete, gde ste najjači. A onda kada se budete osećali umorno, razmislite koji od tri rezervoara je skoro prazan i odnovite ga tako što ćete da se prebacite na onaj tip energije gde ste prirodno najjači.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela