Način na koji kuvate pirinač može da ugrozi vaše zdravlje

Naučnici smatraju da većina nas kuva pirinač na nepravilan način i time ozbiljno ugrozava svoje zdravlje. Najnovija istraživanja pokazuju da dodavanje veće količine vode u lonac sa pirinčem, ili još bolje, potapanje pirinča u vodi, će isprati tragove otrova arsena koji se u nalazi u ovoj namirnici.

Otkud arsen u pirinču, pitamo se. Hemijska zagađenost pirinča je rezultat industrijskih otrova i pesticida koji se zadržavaju u zemlji i decenijama. Stručnjaci već dugo debatuju koji nivo arsenika nije opasan po zdravlje, dok je EU prošle godine postavila nove prihvatljive krajnje granice prisustva arsenika u pirinču.

Hronična izloženost ovom toksinu se dovodi u vezu sa problemima u razvoju, srčanim oboljenima, dijabetesom i kancerom. Dobra vest je da su naučnici utvrdili da postoji način kuvanja pirinča kojim se količina arsenika prisutnog u namirnici smanjuje.

Profesor Andy Meharg, sa Univerziteta Queens u Belfastu, je kuvao pirinač na tri različita načina i evo rezultata:

  • Prvi put je odnos vode i pirinča bio 2:1, gde je tokom kuvanja voda isparavala.
  • Tokom drugog kuvanja je odnos vode i pirinča bio 5:1, gde je nakon što je pirinač bio skuvan, svu suvišnu vodu odlio. Ovim putem se prisustvo arsenika u pirinču smanjilo za 50%.
  • I u trećem kuvanju je pirinač potopio tokom noći, a zatim ga skuvao. Nivo arsenika je na ovaj način smanjen za čitavih 80%.

Savet kako pravilno da skuvate pirinač:

  • U merici izmerite suv pirinač
  • Pirinač potopite u vodu da odstoji preko noći
  • Sutradan ispiraje pirinač sve dok voda ne bude providna. Dobro ga ocedite.
  • Sipajte tako ispran pirinač u lonac za kuvanje i dolijte 5 puta više vode od njegove količine. Promešajte jednom.
  • Ostavite da voda proključa, a zatim temperaturu sasvim smanjite i kuvajte narednih 10-15 minuta bez poklapanja lonca.
  • Na kraju viljuškom rastresite kuvani pirinač. Ostavite ga da malo odstoji pre serviranja.

Izvor: telegraph.co.uk

Oznake: , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

0 podela