Mamnezija ili trudnička zaboravnost zaista postoji — najnovija studija potvrđuje

Nova studija je potvrdila nešto što su žene dugo vremena znale — da trudnoća zaista može da se poigra sa kognitivnim funkcijama trudnice. Prema novoj meta-analizi, koju su sproveli istraživači na Deakin univerzitetu, zaboravnost i drugi kognitivni nedostaci tokom trudnoće su zapravo stvarni, ali njihov efekat će verovatno primetiti samo trudnica i njeni najbliži.

„Bejbi mozak“ ili „mamnezija“, kako se još zove, izgleda tako što buduća majka postaje odsutna i zaboravna. Žene se često žale da zaborave šta su krenule da urade, gde su šta ostavile ili usred razgovora zaborave šta su htele da kažu. Većina njih kaže da mora da zapisuje svoje obaveze, kako bi ostale organizovane, da imaju poteškoća da razumeju pročitano, a neke žene zbog svega ovog imaju problem da se posle dobijanja bebe vrate na posao.

Prva velika meta-analiza ovog fenomena urađena je 2007 godine i nije dala usaglašen odgovor na pitanje uticaja trudnoće na memorijske funkcije mozga. Nova meta-analiza je obuhvatila 20 studija koje su se bavile ovim fenomenom i imala je zadatak i da prouči i ostale kognitivne efekte trudnoće, ne samo kako ona utiče na pamćenje. Studijama je bilo obuhvaćeno 709 trudnica i 521 žena koje nisu bile u drugom stanju i koje su služile kao kontrolna grupa.

Ono što su istraživači zaključili jeste da je kognitivna funkcija mozga zasigurno lošija kod trudnica. „Opšte kognitivno funkcionisanje, pamćenje i izvršno funkcionisanje značajno su smanjeni tokom trećeg tromesečja trudnoće, u poređenju sa kontrolnim ženama, ali ne tokom prva dva tromjesečja“, napisali su autori u svom članku. Sve u svemu, pad kognitivne funkcije se razvijaju tokom prvog tromesečja i u skladu je sa nedavnim istraživanjima koja su otkrila fizičko smanjenje sive materije tokom trudnoće. „Izgleda da razlog zašto kod trudnica dolazi do smanjivanja sive materije jeste verovatno promena fokusa te oblasti na važnija područja povezana sa poslovima oko odgajanja dece – kao što su uspostavljanje veze sa detetom“, rekla je istraživačica Linda Birne.

Dalja istraživanja će biti potrebna kako bi se utvrdio uticaj ove promene na kvalitet života trudnica, ali istraživači su primetili da je, čak i uz mjerljiv pad, ženska kognitivna i memorijska funkcija i dalje ostala u vrlo normalnom i funkcionalnom opsegu.  Međutim, ukoliko bi se došlo do saznanja da postoje neki ozbiljniji efekati ove promene, to bi onda moglo pomoći u razvijanju metoda za pomoć maloj manjini žena ozbiljno pogođenih njima.

„Ovu smanjenu sposobnost mozga tokom trudnoće primećuju same trudnice i oni koji sa njima bliski, a manifestuje se uglavnom kao manji memorijski propust — uglavnom zaboravnost“, kaže istraživačica Melissa Haiden i dodaje „da su  značajnije posledice, kao što su smanjene funkcije potrebne za obavljanje radnih i složenih zadataka manje izgledne.“

Istraživanje je objavljeno u Medicinskom žurnalu Australije.

Izvor Sciencealert.com

Ukoliko Vas ova tema interesuje tekst Kako trudnoća menja mozak majke možete pročitati na ovde na Evaonline.rs.

 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela