Kako do promenite karijeru i počnete iz početka

Prema statistikama koje se odnose na promenu posla, prosečna osoba će tokom svog radnog veka promeniti pet do sedam poslova, a neki će promeniti i kompletnu oblast rada. Bez obzira na to da li su se vaši ciljevi, koji se odnose na karijeru  promenili, ili su se vaše vrednosti promenile, ili ste pak spremni da probate nešto novo, promene koje nastaju sa promenom posla, pa i karijere, mogu da budu zastrašujuće. Evo nekoliko stručnih saveta šta treba uzeti u obzir prilikom promene karijere i kako osigurati svoj prvi posao u novoizabranoj profesiji.

Budite načisto sa svojim razlozima za promenu

Prva stvar koju treba da uzmete u razmatranje prilikom promene karijere, jeste zašto želite da to učinite i da li je sada najbolje vreme za promenu. Dobar tajming, odnosno pravi trenutak je veoma važan, jer su vam za sve ovo potrebni posvećenost, podrška, snaga i fokus, kako biste doneli pravu odluku. Pored dobro odabranog trenutka, bitno je da razmislite šta sve napuštate. Promeniti posao, ili kompletno započeti karijeru iz nule, samo da bi se pobeglo iz trenutne situacije, neće vas ispuniti ni po pitanju posla, niti zarade, niti će vam doneti lično zadovoljstvo. Isto tako, ni jedan poslodavac ne želi da čuje da želite novi posao, jer mrzite stari.

Izgradite mrežu kontakata

Možda ste se toliko puta već prijavljivali na različite konkurse i različite pozicije u oblasti u kojoj želite da se oprobate, a jedva da vas je neko kontaktirao. Prijave u pisanom obliku često nisu vrata koja vode u novu karijeru. Zapravo, verovatno ćete imati više sreće ako koristite mrežu poznanika. Razgovarajte sa ljudima koji već rade u oblasti koja vas zanima. Pitajte ih o njihovom poslu. Informacije koje dobijete će vam pomoći da steknete sliku da li bi se vama dopalo da ste na njihovom mestu. Isto tako, razgovor i kontakt sa ljudima licem u lice vas stavlja u mnogo jači položaj da od njih zatražite savet. Možda na ovaj način nađete i mentora ili savetodavca za vašu novu karijeru.

Kontaktirajte poznanike, prijatelje, vidite se sa njima na kafi, idite na meet-upove, organizovane networking prilike, budite prisutni i vidljivi. Isto tako iskoristite vaš LinkedIn profil da radi u vašu korist. Dodajte mu sve kurseve i seminare koje ste pohađali i organizacije i udruženja, formalna i neformalna, čiji ste član. Na ovaj način govorite budućem poslodavcu više o sebi, a isto tako će vaš profil biti jači i interesantniji od profila ostalih kandidata.

Nakon susreta sa ljudima po prvi put obavezno im pošaljite kratak email, u kome ćete spomenuti kako vam je drago da ste se upoznali, ali isto tako ćete iskoristiti ovu priliku i dodati neki link ili novu informaciju, koja se odnosi na temu o kojoj ste pričali i za koju su oni pokazali interesovanje. Isto tako, uvek imajte unapred pripremljen odgovor na pitanje zašto želite da menjate karijeru. Ako želite da vam ljudi pomognu, potrebno je da vas i zapamte i da na njih ostavite pozitivan utisak.

Odmerite prednosti i nedostatke neplaćenog radnog iskustva

Da li ste razmišljali da negde volontirate u slobodno vreme, kako biste stekli praksu i kontakte. Ili možda da preuzmete posao koji možete da radite od kuće, kao freelancer, što će vam doneti i reference i preporuke. Za početak razmilite da testirate kako je to raditi u novoj oblasti, ali kao paralelnu karijeru sa već postojećim poslom. Pre nego što donesete bilo kakvu životnu odluku, morate prvo da isprobate kako bi to izgledalo u stvarnosti.

Procenite svoje veštine, a zatim ih istaknite na prijavi

Potrudite se da vaš CV i propratno pismo istaknu veštine koje odgovaraju poslu za koji se prijavljujete, čak i ako je vaše iskustvo neodgovarajuće. Evo jednog saveta, kada budete pisali CV i propratno pismo, u opisu posla na koji se prijavljujete ćete naći ključne reči, koje se odnose na zaduženja, osobine, veštine i dodatna znanja potrebna za tu poziciju. Podvucite ih, a na drugom papiru napišite vaše iskustvo, prethodna zaduženja, osobine, veštine i ostala znanja koja posedujete. A sada pokušajte da se nađete na pola i da vaše kvalitete navedete u CV i propratnom pismu. Sledeći metod koji savetujemo se već dugo koristi u Severnoj Americi, a sada ga pokušajte i vi. Na vrhu CV-ja napišite vaš kratki profil, koji opisuje vaše iskustvo, relevantno za posao koji želite i zašto planirate da promenite karijeru. Iznesite samo profesionalne, a ne lične razloge. Vaše propratno pismo treba da dopuni vaš CV i detaljnije objasni zašto želite ovu posebnu priliku za koju se prijavljujete. Ako imate bilo šta relevantno za promenu karijere, kao što su obuke ili akademske kvalifikacije, obavezno ih učinite jasno vidljivim u vašem CV-ju.

Detaljno se pripremite za intervju

Dobro uradite domaći zadatak i naučite sve podatke o kompaniji za koju se prijavljujete, jer to je uvek prednost koja će vas odvojiti od drugih kandidata sa možda više relevantnog iskustva. Kada se budete našli na vrućoj stolici na razgovoru, fokusirajte se na pitanja koja vam se postavljaju, a ne na ono što vi želite želite da kažete. Isto tako, obavezno unapred pripremite pitanja koja ćete postaviti na kraju intervjua i koja treba da pokazu vašu iskrenu zainteresovanost za posao.

Razmislite dobro kako biste i čime vi, vašim prethodnim iskustvom, doprineli poslovanju kompanije. Pokažite svoje interesovanje za ovo polje rada, za samu kompaniju i njene usluge i proizvode i obavezno nađite vezu između onoga što ste radili u prošlosti i šta možete učiniti ovde.

Ako ste stigli do intervjua, na odličnom ste putu. Naglasite da zaista imate jaku želju da promenite oblast rada, da ste se već raspitivali kod onih koji se time bave i obavezno naglasite da ste veoma voljni da učite i da učite brzo.

Svoje prethodno radno iskustvo pretvorite u prednost

Umesto da predstavljate svoje prethodno radno iskustvo ili obrazovanje kao nedostatak, jer nemate možda zvanične kvalifikacije ili odgovarajuće iskustvo za posao za koji se prijavljujete, te, naizgled nedostatke, pretvodite u vašu prednost. Istaknite da će vaše iskustvo i znanje dati nov i svež ugao gledanja na rešavanje problema, dok ćete vi imati dodatni motiv i želju da se dokažete. Okrenite ovo u vašu korist. Smislite kratak odgovor na pitanje kako možete da doprinesete firmi, jer neretko se dešava da ukoliko se proceni da bi se kandidat dobro uklopio u postojeću kulturu firme, ima prednost od onoga sa možda više odgovarajućeg iskustva.

Ne odustajte i dajte sebi vremena

Promeni karijere pristupite kao da je u pitanju izuzetno ozbiljan projekat, koji podrazumeva da se raspitate i pronađete odgovarajuće kontakte, saznate njihova iskustva, nađete firmu u kojoj bište želeli da radite, kao i ljude sa kojima biste želeli da radite. Saznajte koga biste mogli da kontaktirate i neka to bude vaša polazna tačka za dalje.

Bez obzira da li počinjete da razmišljate o promeni karijere ili ste već u potrazi za poslom u novoj oblasti interesovanja, ukoliko imate prilike razgovarajte sa profesionalnim savetnicima za karijeru. Saznaćete i neke nove stvari o sebi u ovom procesu, i naravno, dobiti praktične savete koji će vam koristiti za dalje. Obavezno pogledajte i sajtove domaćih firmi, šta njihovi HR menadžeri traže od zaposlenih, šta očekuju u prijavi, na razgovoru za posao i šta oni preporučuju kandidatima.

Na kraju, verujte u sebe i ne gubite nadu da će do promena u karijeri doći. Možda doći do prvog pravog kontakta potraje duže nego što ste mislili. Zato počnite da gradite svoju mrežu kontaktata već danas.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela