Kako da vaš dom postane bezbedno mesto za vašeg ljubimca

Svako ko u svom domu ima kućnog ljubimca će ga smatrati za člana porodice. Obezbediće mu osnovnu negu, hranu, šetnje i igru. Ali isto tako treba da vodimo računa da naš ljubimac u kući bude i bezbedan, a naš dom i dalje uredan. Evo nekoliko jednostavnih saveta kako bismo i mi i naši ljubimci bili srećni i zadovoljni.

 

Obezbedite mu krevet

Ljubimci vole da spavaju u blizini svojih vlasnika. Ali isto tako vole da imaju svoje mesto i to mekano i udobno. Ne savetujemo vam da delite svoj krevet sa vašim psom ili mačkom, već da im nabavite krevet koji će biti samo njihov. Obratite pažnju da presvlaka bude od izdržljivog materijala i da je laka za održavanje. Idealno da može da se skida i pere.

 

Držite sve igračke na jednom mestu

 

Mnogi kućni ljubimci, posebno kada su još mladi, će žvakati sve što im padne pod šape, cipele, čarape, dečije igračke. Ne ostavljajte ništa što ne želite da bude izgriženo njima na dohvat. Okupirajte im pažnju i pružite im zabavu igračkama koje su namenski za kućne ljubimce. I budite praktični pa ih držite na jednom mestu, na primer u korpi, koja će im biti lako dostupna.

 

Sklonite staklariju i vrednosti

Jedan potez repom vašeg psa ili skok vaše mačke i sve što se nalazi na niskom stočiću će završiti na podu, moguće razbijeno u hiljadu komadića. Zaštitite stvari koje ne želite da budu uništene tako što će te ih držati van domašaja vaseg ljubimca. I kad smo već kod niskog stočića, obratite pažnju da vrele napitke ne držite na njemu kada je vaš ljubimac u blizini.

 

Zaboravite na izbeljivač

Vaši kućni ljubimci će preko svojih šapa upiti šta god da koristite za čišćenje vaših podova. Zato se odlučite za zdravije i bezbednije rešenje uz pomoć sirćeta i vode. I držite svu kućnu hemiju dobro zatvorenu i van domašaja životinja, jer one imaju običaj sve da probaju.

 

Zaboravite na tepih

Čak i ako je vaš pas od onih koji se slabo linjaju, tepih će sakupljati sve, dlake, pesak i nečistoću sa šapica i nezaobilazne mikrobe. Umesto toga izaberite pločice, vinil, kamen ili drvene podove, koji su otporni na habanje i lako se čiste. Redovno kratite nokte vašeg ljubimca kako ne bi oštećivao podove.

 

Čuvajte svoj nameštaj od ogrebotina

Ukoliko ne želite da vaša mačka oštri svoje nokte na sofi, nabavite joj grebalicu. Ukoliko ste primetili da grebe nameštaj, obeshrabrite je od daljeg grebanja tako što ćete mesta koje grebe držati pokrivena aluminijumskom folijom ili trakom sve dok ne prestane sa ovom navikom. Ukoliko u svom domu planirate tapete, nemojte uzimati tapet tkanine, one se lako oštećuju grebanjem.

 

Higijena na prvom mestu

Držite peškirić ili vlažne maramice kojim ćete obrisati vašeg ljubimca na dohvat ruke na ulazu u kuću. One će vam dobro doći kada dođe kišno i snežno vreme.

 

Izaberite latex boje za zidove

Stalno naslanjane na zidove, mrlje nepoznatog porekla, kao i fleke nastale otresanjem nakon šetnje po kiši, će ostati na vašim okrečenim zidovima. Zato se odlučite za lako perive latex boje, koje su otporne i dozvoljavaju da vlažnom krpom prebrišete nečistoće.

 

Pričvrstite prostirke

Ukoliko imate prostirke ili staze po kuci, pobrinite se da ih pričvrstite nekim  teskim namestajem, jer u protivnom vaš ljubimac može da se zaleti, prokliza i povredi se.

 

Budite spremni za šetnju

Povodac vašeg psa, kabanica ili kaputić, sve što vam je potrebno za šetnju, neka bude pored vrata, najjednostavnije na čiviluku.

 

Odlaganje ljubimčeve hrane

Suva hrana namenjena ljubimcima nije naročito primamljivog mirisa. A sem toga treba je držati svežom i sprečiti insekte da je pokvare. Zato je najbolje da je držite u posebnim ili namenskim posudama koje se črvsto zatvaraju.

Činije za hranu

Radi vaše i sigurnosti vašeg ljubimca odlučite se za posude za hranu i vodu koje su na čvrstom postolju ili imaju sigurnosnu gumu na dnu. Na ovaj način će biti manje prosipanja, manje čišćenja, a i manje opasnosti da se neko oklizne.

Opasnost vreba u kućnim biljkama

Mnoge kućne biljke, uključujući alou, bršljan i amarillis, mogu biti toksične za pse i mačke. Ako ste ljubitelj biljaka, birajte one koje nisu opasne po vašeg ljubimca i obavezno ih obezbedite u čvrstim posudama, kako ne bi lako mogle da se obore. Kompletnu listu toksičnih biljaka pogledajte na sajtu Američkog društva za prevenciju nasilja nad životinjama.

Uklonite gajtane, rese i žice

Izbegavajte zavese, draperije i žaluzine sa dugim vezicama i resama u koje kućni ljubimci mogu da se upetljaju i umotaju. I vodite računa da su sve žice i električni kablovi čvrsto pričvršćeni za zid ili drugu podlogu, kako ne bi slobodno visili i bili isuviše privlačna atrakcija za igru.

 

Sklonite svoju hranu

Držite svu ljudsku hranu van domašaja svog ljubimca, naročito kada je bez nadzora. Ljubimci su radoznali i vole sve da probaju, zato ne ostavljajte ništa za sobom. To se naročito odnosi na čokoladu, pileće kosti, hranu koja sadrži beli luk, gumene zvake bez šećera sa ksilitom. Kompletnu listu toksične ljudske hrane pogledajte ovde.

 

Opasnost od visine

Iako mačke navodno imaju devet života, vi ne želite da testirate ovu izreku. Zato dobro obezbedite svoje prozore i terase, najbolje gustim i otpornim čvrsto pričvršćenim mrežama.

 

Spustite poklopac na toalet šolji

Isuvise je veliki izazov i za mačke i za pse da se počaste vodom iz toalet šolje. A opasnost je još veća ako ste u nju sipali sredstvo za čišćenje. Zato obavezno spustite poklopac toalet šolje i držite vrata od kupatila zatvorenim.


Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela