Kada solimo jelo — tokom ili nakon kuvanja?

Da li spadate u one koji na samom početku pripreme jela sole sastojke? Ili ste pak oni koji vole da na kraju kuvanja posole, jer tako smatrate da ćete lako kontrolisati slanoću jela? Sve škole kuvanja, a i iskusni profesionalni kuvari savetuju da jelo solite na početku i po potrebi tokom kuvanja. Razlog za ovaj postupak je jednostavan. Tokom pripreme i kuvanja hrane, sastojci će polako i ravnomerno u sebe upijati so, čime će namirnice biti ravnomerno slane, kako u sredini, tako i na površini. Ukoliko jelo posolite na kraju, so neće imati vremena da prodre kroz hranu ravnomerno, već će se zadržati na površini, dajući jelu isuviše slan ukus.

Najbolji savet je da kuvanje započnete malom količinom soli, a da je zatim dodajete tokom pripreme uz stalno probanje. I ne zaboravite da vodite računa o količini soli koju unosite. Preporuka je ne više od 6g dnevno.

Oznake: , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
6 podela