Joga na Uneskovoj listi kulturne baštine

Joga, disciplina koja se bavi umom i telom, zasnovana na drevnoj indijskoj filozofiji, i koja se vežba širom sveta od decembra ove godine je na Uneskovoj listi nematerijalne svetske kulturne baštine.

Zasluge da se nađe na ovoj prestižnoj listi joga je dobila zbog uticaja koji ima na celokupno indijsko društvo, počevši od zdravlja i medicine, preko obrazovanja i umetnosti, navodi se u saopštenju Uneskovog odbora. “Zamišljena kao disciplina koja pomaže pojedincu u samoostvarenju, olakšavanju patnje i pružanju osećaja slobode, jogu vežbaju i mladi i stari, bez obzira na pol, klasnu pripadnost ili veroispovest” navodi se dalje u Uneskovom saopštenju. 

Uneskova lista nematerijalne kulturne baštine nastala je pre deset godina kako bi podigla svest na njih, a Unesko ponekad pruža finansijsku ili tehničku pomoć zemljama kojima je ona potrebna u očuvanju svoje baštine.
U sredu je Uneskov odbor, koji je zasedao u Parizu, dodao i kubansku rumbu, kao i belgijsko pivo na listu ovih baština, na kojoj se već nalaze mediteranski tip ishrane, pekinška opera, kao i peruanski ples makazama.

Izvor: guardian.com

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela