Jedini recept za granolu koji će vam ikada biti potreban

U hrskavoj i ukusnoj granoli uživamo obično za doručak i užinu, uz mleko, voće ili jogurt. Donosimo vam osnovni recept, sa kojim se možete poigravati, dodavati i oduzimati i napraviti svaki put novu, drugačiju i jedinstvenu, samo vašu granolu.

Sastojci: ovsene pahuljice, prirodni zaslađivač, voće, orašasti plodovi, semenke i dodaci.

Zaslađivači mogu da budu: kikiriki puter, puter od badema, med, sirup od agave, javorov sirup.

Orašasti plodovi: orah, badem, lešnik, makademija orasi, kikiriki, pistaći, indijski orah, pikan orah.

Voće: sušene kajsije, ananas, mango, papaja, maline, višnje, jabuke, godži bobice, brusnice, suvo grozđe, suve šljive, urme, suva banana, borovnice, suve kruške i smokve.

Dodaci: kakao nibs, čia semenke, laneno seme, cimet, đumbir u prahu, muskatni oraščić, rendani kokos, proteinski prah, ekstrakt vanile ili badema.

Recept: suvi sastojci: 170g ovsenih pahuljica, 30g orašastog voća, 50g suvog voća, 50g dodataka, 2 kašike zaslađivača, 2 kašike putera, 1 kašičica ekstrakta.

Postupak: Zagrajte rernu na 180℃. Mokre sastojke otopite u posudi na nižoj temperaturi i dodajte im sve ostale sastojke. Sve dobro izmešajte i ukoliko želite rukom formirajte grumenčiće ili preskočite ovaj korak, pa sve sastojke ravnomerno rasporedite na pek papiru u pleh. Pecite nekih 25 minuta dok ne porumene, uz povremeno mešanje svakih 5 minuta, kako bi se granola ravnomerno ispekla. Kada je granola porumenela,  ostavite je da se prohladi, pa je zatim prebacite u staklenu posudu. Ovako spravljena domaća granola će vam trajati do mesec dana ukoliko je držite na sobnoj temperaturi.

Možete je servirati uz sveže voće po želji i uz jogurt ili mleko po izboru. 

Granola je prvobitno nastala krajem 19. veka u Sjedinjenjim Državama kao zdrava hrana. Iako originalni recept sadrži ovsene pahuljice, orašaste plodove, semeke i suvo voće, granola može da se pravi i sa ražanim, ječmenim i drugim pahuljicama.

Koji su zdravstvene prednosti granole?
Granola sadrži pahuljice, koje su bogate vlaknima. Vlakna pomažu u varenju i pozitivno utiču na snižavanje LDL holesterola ili takozvanog lošeg holesterola. Vlakna u ishrani nam daju i duži osećaj sitosti. Ovsene pahuljice su odličan izvor vitamina E, cinka, selena, gvožđa i magnezijuma, dok su orašasti plodovi bogati proteinima i omega 3 masnim kiselinama.

Domaća granola ili kupovna 
Većina kupovnih granola sadrži hidrogenizivana ulja, kao i veliku količinu belog sećera kao i fruktozni kukuruzni sirup, veštačke ukuse i konzervanse, koji loše utiču na naše zdravlje. Kada pravite domaću granolu vi sami određujete količinu i tip sećera i masnoća koje unosite, kalorijsku i nutritivnu vrednosti, kao i ukus koji vama odgovara. Zato mi uvek glasamo za domaće.

I na kraju: granola i muzli nisu isto. Iako se i jedno i drugo prave od pahuljica, zrnevlja, orašastih plodova i sušenog voća, muzli se ne peku i ostaju rastresiti, dok se granoli dodaju zaslađivači i ulja kako bi se sastojci povezali, a zatim se ispekli u zlatne ukusne grumenčiće.

 

 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela