HYGGE – Umetnost življenja na danski način

Na severu Evrope, naročito u zimskim mesecima, sunca veoma malo ima u toku dana i konstantni mrak okružuje sve oko sebe. Skandinavci provode toliko vremena u tami i zatvorenom prostoru da im njihovi domovi i sve što se odvija u njima, postaju veoma značajni. Iz toga potiče i skandinavska potreba za lepim, oku prijatnim i funkcionalnim, a istovremeno i udobnim unutrašnjim enterijerom i nerazmetljivom dekoru, uz opuštajuću i toplu atmosferu.

Danska reč hygge – izgovara se huge – odnosi se na udobnost, ušuškanost i toplinu življenja, ali i mnogo više od toga. Huge je osećaj stvaranja pozitivnih iskustava i uživanja u svakodnevnim, jednostavnim stvarima. Huge je potreba da se stvori intimna atmosfera u kojoj se osećate prijatno i smireno, i gde god vaš pogled doseže videćete nešto oku lepo. Huge se ogleda u srdačnoj atmosferi dobrodošlice kojom dočekujete svoje prijatelje, u smirujućem, blagom osvetljenju, ukusnoj, jednostavnoj hrani koju delite sa porodicom, dobrom razpoloženju i satima opuštajućeg razgovora. Huge je i veče koje provodite sami, ispod toplog ćebeta, uz titraj sveća ili knjigu. Huge su i vunene čarape i topla čokolada nakon napornog i hladnog dana.  Huge je i izlazak na večeru sa partnerom, dok uživate u prijatnom vinu uz diskretnu muziku i razmenjujući samo poglede uživate u bliskosti koja vas povezuje. Huge je i pauza na poslu sa kolegama, uz kafu i biskvite i nekoliko minuta odvojenih za neobavezujući i vedar razgovor.

Jednostavni u svemu, tako i u stvaranju hugea, Skandinavci su potrebu za uživanjem u jednostavnosti i harmoniji svakodnevice prigrlili kao svoju životnu filozofiju. Dovoljno je malo dobre volje, malo mašte i pozitivnog duha – sveže cveće u vazi, sitni detalji koji vašem domu ili radnoj sredini daju toplinu i za vas imaju neko intimno značenje, opuštajuća muzika dok lagano pripremate hranu, miris sveže ispečenog hleba, miris sveže pripremljene kafe, a neki put je dovoljno samo upaliti koju sveću, svečano postaviti sto, izvaditi svoj najbolji escajg iako ne očekujete goste, već činite sebi atmosferu.

Huge je sav trud koji podrazumeva udobnost, prijatnost i toplinu. Huge je uživanje u sitnicama, jednostavnosti i skladu svakog momenta u životu.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela