Domaća bonžita sa bademom i suvim višnjama

Ovaj recept se brzo priprema, a ovako spravljene energetske štanglice ne zahtevaju pečenje.  Savršene su kao lagani doručak ili zdrava užina.

Sastojci:

250g ovsenih pahuljica

120g suvih višanja, sitno seckanih

2 kašike čia semenki

60g semenki suncokreta

1/2 kašičice cimeta

prstohvat soli

2 kašičice kokosovog ulja

150g bademovog putera

2 kašike meda

150g urmi bez koštica

Uputstvo: U veću posudu promešajte ovsene pahuljice, čia i semenke suncokreta, cimet i so. U tiganju otopite kokosovo ulje, dodajte mu bademov puter i med. Mešajte na nižoj temperaturi dok se svi sastojci ne otope i sjedine. Urme isitnite u procesoru za hranu. Dodajte im otopljeni puter od kokosa i badema sa medom. Sve dobro promešajte. Ovu smesu sjedinite u činiji sa ovsenim pahuljicama i ostalim suvim sastojcima. Pleh dimenzija 20×20 cm obložite pek papirom, zatim smesu za bonžitu ravnomerno rasporedite u pleh. Pleh ostavite u frižider nekih sat vremena, da se bonžita stegne. Od smese ćete dobiti 10 energetskih pločica. Najbolje ih je držati u frižideru u zatvorenoj posudi, kako bi zadržale svoju svežinu i čvrst oblik.

Ukoliko želite smesu možete oblikovati u loptice i uživati u energetskim kuglicama.

Ovako spravljenu domaću bonžitu možete kombinovati sa grčkim jogurtom koji ne sadrži dodate šećere.

 

Oznake: , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
4 podela