Da li bebe razvijaju čulo ukusa još u majčinom stomaku?

Prisetite se kada ste prvi put susreli sa nekom hranom koju pre toga niste imali prilike da probate. Možda je to bilo neko egzoticno voćeili neki deo životinjskog tela ili insekt, koji se u vašoj kulturi obično ne jedu. Svi smo mi prožli kroz taj osećaj nelagode pre nego što smo novu hranu stavili u usta, bez obzira što su nas ubeđjivali da će nam se dopasti. Da li će biti prijatnog ili odbojnog ukusa? Da li je bezbedna da se jede? Naše čulo ukusa je izuzetno složeno i radi zajedno sa našim osećajem za miris u prepoznavanju različitih ukusa kao što su slatko, slano, kiselo ili gorko, a isto tako nam pomaže da dokučimo da li je nešto jestivo ili ne.

Da li naš ukus za hranom počinje još u maminom stomaku?

Hrana koju najviše volimo je obično i hrana sa kojom smo odrasli. Oko šesnaeste nedelje trudnoće bebin mozak i čulo ukusa su dovoljno razvijeni da može da počne da razlikuje različite ukuse. Kako se beba razvija, ona redovno guta plodovu vodu  —  tečnost kojom je u materici okružena. Iako se plodova vode uglavnom sastoji od vode, ona u sebi sadrži i rastvorene sastojke hrane koji variraju u zavisnosti šta majka jede i samim tim menjaju i ukus i miris plodove vode. Isto se odnosi i na majčino mleko, jer i njegov majcino mleko uci bebu novim ukusima, jer se kao i plodova voda comprises flavors that directly reflect the foods, spices, and beverages eaten by the mother.,  Jedna studija je pokazala da ukoliko je beba bila izložena ukusu šargarepe preko plodove vode ili majčinog mleka, pri prelasku na čvrstu hranu pozitivno će reagovati na šargarepu, za razliku od beba čije majke nisu često jele šargarepu. Drugim rečima, raznovrsni ukusi i mirisi kojima je beba izložena tokom svog najranijeg razvoja je pripremaju za kasniju hranu.

Beli luk, prijatelj ili neprijatelj

Zamislite da ne znate ukus i miris belog luka, da li biste ga probali, a da ne znate da je jestiv? Odgovor na ovo pitanje leži u činjenici da ukoliko je vaša majka tokom trudnoće i dojenja jela beli luk, onda će vam njegov i ukus i miris biti poznati i prijatni.Iako je beli luk jakog ukusa, i nije svakome po volji, sasvim je bezbedno jesti ga u trudnoći. Studije na temu bebinog razvoja čula ukusa pokazuju da hrana, odnosno ukusi, kojima je beba bila  izložena tokom svog boravka u stomaku i kasnije tokom dojenja, je ona hrana koju će voleti i tokom kasnijeg života.   

Izbirljivci se ne rađaju

Logična pretpostavka bi bila da ako je majka tokom trudnoće jela raznovrsnu hranu dete će biti naviknuto na različite ukuse i samim tim neće biti izbirljivo. Na žalost to nije slučaj. Iako privikavanje na nove ukuse počinje u majčinom stomaku, novi ukusi i hrana se probaju tokom odrastanja i do kraja života. Da li će neko biti izbiljiv po pitanju hrane nema nikakve veze sa raznovrsnom ishranom majke tokom trudnoće i dojenja.  

Iskustva sa ukusima i mirisima, kojima je beba bila izložena u stomaku i tokom dojenja, objašnjavaju i našu preferencu za različitim tipom hrane, koji čini osnovu nacionalne kuhinje.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela